Οι τεχνολογικές τάσεις αλλάζουν τον κόσμο των σπορ

Οι αθλητές πάντα επιζητούσαν κάτι που θα έκανε τη διαφορά. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα κοπίαζαν σκληρά για να μεγιστοποιήσουν τις δυνάμεις τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Στις μέρες μας, οι αθλητές έχουν πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία, με τον τομέα του αθλητισμού εισέρχεται σε μια νέα «χρυσή» περίοδο.

5G

Η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς υπόσχεται επαναστατικές αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού. Τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα προσφέρουν ταχύτητα αστραπής, ενώ είναι πολύ πιο αξιόπιστα από τους προκατόχους τους. Η μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και στη χρήση του 5G έρχεται να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για όλο το αθλητικό οικοσύστημα, με σημαντικές αλλαγές ακόμα και στον τρόπο αναμετάδοσης αθλητικό γεγονότων. Ειδικότερα, μέσω του 5G  οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν μέσω της κινητής συσκευής τους σε μια από τις πολλές 360ο κάμερες που θα υπάρχουν στον αγωνιστικό χώρο και να την καθοδηγήσουν σε ότι τους ενδιαφέρει. Επιπλέον, οι τηλεοπτικοί παραγωγοί κάνοντας χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας εξασφαλίζουν καλύτερο και πλουσιότερο περιεχόμενο, το οποίο μπορούν να το διαθέτουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

Cloud

Μέσω του cloud, οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις είναι προσβάσιμες σε όλους. Οι τεράστιες βάσεις δημοσιεύσεων είναι ανοιχτές και διαθέσιμες ακόμη και σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Η απόσταση που χωρίζει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες από τον «προηγμένο» κόσμο έχει μειωθεί. Με άλλα λόγια, η εξάπλωση του cloud επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων με πληθώρα εφαρμογών. Χαρακτηριστικά, στα σύγχρονα γυμναστήρια υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούν tablet, στα οποία αποθηκεύονται τα εξατομικευμένα προγράμματα προπόνησης, καθώς και προσωποποιημένες πληροφορίες που τροφοδοτούνται από τους ίδιους τους αθλούμενους, όπως για παράδειγμα το βάρος, ύψος, ηλικία και είναι διαθέσιμα στους γυμναστές για να τους καθοδηγήσουν στην προπόνησή τους.

Virtual reality

Μέσα από τα ειδικά VR γυαλιά, ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να «βρεθεί» σε ένα ρεαλιστικό τρισδιάστατο τεχνητό περιβάλλον. Στις μέρες μας, η εικονική πραγματικότητα και οι διάφορες VR εφαρμογές,  χρησιμοποιούνται ήδη τόσο εντός, όσο και εκτός προπονητικού χώρου, επιτρέποντας στον αθλητή να έρθει αντιμέτωπος με διαφορετικά αληθοφανή σενάρια, να ανακαλύψει τους βέλτιστους τρόπους να ανταπεξέλθει, βελτιώνοντας την απόδοση και την τεχνική του, και ταυτόχρονα αποφεύγοντας τραυματισμούς. Ακόμη, μέσα από τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, ο κάθε αθλητής έχει τη δυνατότητα να προπονηθεί σε “πραγματικές ” συνθήκες, με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια τέτοιων συνεδριών, να συλλέγονται, αναλύονται και συγκρίνονται, με στόχο να βελτιωθεί η απόδοση του.

Wearables

Ο φορητός τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των βιομετρικών δεδομένων του αθλητή, παίζει καταλυτικό ρόλο στην προπόνηση αλλά και στην έκβαση του αγώνα. Τα σημερινά smartwatch εκτός από την παρακολούθηση καρδιακής συχνότητας, ύπνου, διασκελισμού, ρυθμού, καταγράφουν πλήρεις συνεδρίες προπόνησης και αναλύοντας το ιστορικό προτείνουν πρόγραμμα προπόνησης για την επόμενη εβδομάδα. Τα wearables εκτείνονται και στην ειδική ένδυση που δύναται, ανάλογα με τον εξοπλισμό που φέρει, να δίνει πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα, την επιτάχυνση, τη ροπή, παρέχοντας έτσι ενδείξεις για το πότε ο αθλητής πρέπει να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια ή να ξεκουραστεί, περιορίζοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Οι τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο των wearables φέρνουν στη διάθεση των αθλητών εξοπλισμό προσαρμοσμένο ανάλογα με το άθλημά τους, ενώ συχνά δανείζονται καινοτομίες είδη γνωστές σε άλλους χώρους. Για παράδειγμα, οι ποδηλάτες απολαμβάνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που τους δάνεισαν οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών. Πρόκειται για γυαλιά HUD (head up display) που δίνουν ένδειξη καρδιακής συχνότητας, ταχύτητας, κλίσης διαδρομής, επιτρέποντας στον αθλητή να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις και να προσαρμόζει τον ρυθμό του.

Με όλα τα παραπάνω σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η αθλητική βιομηχανία μπορεί να μεταμορφωθεί, δημιουργώντας τεράστια οφέλη για τους αθλητές, τους διοργανωτές και αναβαθμισμένες εμπειρίες για το φίλαθλο κοινό.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο