Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με την εξέλιξη και της τεχνολογίας αλλάζουν αδιαμφισβήτητα και το πολιτιστικό προϊόν. Τάση, από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί χώροι και ιδρύματα, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο σπεύδουν να ακολουθήσουν τον καταναλωτή στα ψηφιακά κανάλια που χρησιμοποιεί καθημερινά και να κάνουν πιο προσβάσιμο και προσιτό το «προϊόν» τους.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ένα από τα πιο γνωστά, παλαιότερα και μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, εκείνο του Λούβρου στο Παρίσι. Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης, Μόνα Λίζα ή Τζιοκόντα, Κώδικας του Χαμουραμπί, Σφαγή της Χίου, Σφίγγα της Τάνιδος, Η Ελευθερία Οδηγεί το Λαό, είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά εκθέματα του Μουσείου, που ο Ναπολέοντας είχε ως όραμα να αποτελέσει το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αν λοιπόν δεν είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μέχρι σήμερα το Λούβρο ή θέλετε να θαυμάσετε για μια ακόμα φορά τις συλλογές του μπορείτε να το κάνετε όποια στιγμή θέλετε. Όποια ώρα επιθυμείτε, χωρίς πολύωρες ουρές, καθώς το Μουσείο προχώρησε στην ψηφιοποίηση όλων των εκθεμάτων και στη διάθεσή τους στο κοινό από το website του. Αρκεί ένας υπολογιστής, ένα tablet ή ένα smartphone και μια σύνδεση στο Internet για να περιηγηθεί κάποιος στο σύνολο των 480.000 έργων τέχνης, πολύ περισσότερα από το σύνολο εκείνων που εκτίθενται στους ανοικτούς για τους επισκέπτες χώρους (αυτά εκτιμώνται σε 35.000).
Η online βάση δεδομένων περιλαμβάνει όλα τα έργα τέχνης που είναι καταχωρημένα σε ένα από τα οκτώ επιμελητήρια του Μουσείου (Εγγύς Ανατολικές Αρχαιότητες, Αιγυπτιακές Αρχαιότητες, Ελληνικές, Ρωμαϊκές και Ετρουσκικές Αρχαιότητες, Ισλαμική Τέχνη, Πίνακες Ζωγραφικής, Μεσαιωνική, Αναγεννησιακή και Μοντέρνα Γλυπτική, Εκτυπώσεις και Σχέδια, Μεσαιωνικές, Αναγεννησιακές και Διακοσμητικές Μορφές), αλλά και αυτά του τμήματος Ιστορίας του Λούβρου, όπως επίσης και τα αποθέματα του Εθνικού Μουσείου Ευγένιος Ντελακρουά.
Επιπλέον, η online συλλογή περιλαμβάνει όλα τα έργα τέχνης που ανακτήθηκαν μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και όλα εκείνα που βρίσκονται σε καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού από γαλλικά ή ξένα ιδρύματα, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Mουσείο Διακοσμητικών Τεχνών, το Πετί Παλέ, το Εθνικό Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης, το Βρετανικό Μουσείο και το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.
H περιήγηση στο Μουσείο του Λούβρου ξεκινάει από αυτή τη σελίδα, όπου ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την αναζήτησή του και από εκεί και έπειτα με τη χρήση διαφόρων φίλτρων να ψάξει να βρει ακριβώς αυτό που αναζητά. Το σύνολο των έργων είναι διαθέσιμο σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, τις οποίες μάλιστα οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν στον υπολογιστή και τη συσκευή που χρησιμοποιούν.