Ορυκτά καύσιμα: γιατί είναι απαραίτητη η αντικατάστασή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πριν από περίπου 250 χρόνια ο άνθρακας άρχισε να αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας πάνω στην οποία βασίστηκε η βιομηχανική επανάσταση και η οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα εκατό χρόνια. Αργότερα, προστέθηκε το πετρέλαιο και εν συνεχεία το φυσικό αέριο και συνετέλεσαν στην εξέλιξη των κοινωνιών μας. Με ένα τίμημα όμως: τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, καθώς σχεδόν 9 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως αποδίδονται στην καύση ορυκτών καυσίμων (στοιχεία 2018).

Ακόμα και σήμερα, η ανθρωπότητα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια αγορά ενέργειας εξέθεσαν τις παγίδες αυτής της σχεδόν απόλυτης εξάρτησής μας. Πόση είναι αυτή; Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να παρέχουν το 84% της παγκόσμιας ενέργειας.

Στην παρούσα φάση, η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα σοκαριστικό δίλημμα: η εξάρτηση την οδηγεί στην προσπάθεια να εξασφαλίσει προμήθειες ορυκτών καυσίμων τη στιγμή που οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει τη χρήση τους για την αποφυγή αμετάκλητων ζημιών στον πλανήτη.

Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θεωρείται μονόδρομος για την ανθρωπότητα. O ήλιος, το νερό, ο αέρας ή η βιομάζα είναι στοιχεία που θα εκλείψουν πολύ αργότερα απ’ ότι τα ορυκτά καύσιμα. Το δεύτερο πιο σημαντικό πλεονέκτημα των ανανεώσιμων πηγών είναι το γεγονός ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Η μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος. Ακόμα και σήμερα, οι εναλλακτικές πηγές συνεισφέρουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας.

Στην επίσπευση της αλλαγής, η τεχνολογία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο, απαντώντας στις προκλήσεις και φέρνοντας πιο κοντά το όραμα της «πράσινης ενέργειας». Αν δύο πεδία θεωρούνται κρίσιμης σπουδαιότητας είναι η αποθήκευση ενέργειας και η σταθερότητα του δικτύου.

Ειδικότερα, μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των ΑΠΕ είναι το γεγονός ότι δεν έχουν σταθερό ρυθμό παραγωγής. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν σημαντικές μεταπτώσεις στην παραγωγή, καθώς εξαρτώνται από τον καιρό. Οπότε απαιτείται η δημιουργία αποδοτικών συστημάτων αποθήκευσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Η τεχνολογία υδρογόνου αποτελεί μία από τις κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις για την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποθήκευσης σε σχέση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υδρογόνο προσφέρει την προοπτική αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας για ημέρες, εβδομάδες ακόμα και μήνες.

Από την άλλη πλευρά, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης – με τη χρήση εφαρμογών Internet of Things, των απαραίτητων αισθητήρων, αλλά και των Big Data – μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του κεντρικού δικτύου διανομής ενέργειας. Ένα τέτοιο δίκτυο θα διαθέτει καλύτερη ικανότητα πρόβλεψης των αναγκών και διαχείρισης των πόρων, αυξάνοντας αυτόματα την απόδοση της διανομής της ενέργειας όπου είναι απαραίτητο.

Η επίτευξη ενός καθαρού, πράσινου μέλλοντος απαιτεί να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια. Θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια σε όλους τους κλάδους, η οποία θα αξιοποιεί όλες τις καινοτομίες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο