Παγκόσμια έλλειψη chip. Πού οφείλεται;

Με την τεχνολογία να κάνει άλματα, η ανάγκη για ενσωμάτωση chip έχει εξαπλωθεί σε ένα τεράστιο εύρος προϊόντων. Από τα smartphones που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τους υπολογιστές, τα αυτοκίνητα, αλλά και οικιακές συσκευές ή μικροσυσκευές, τα chips είναι πλέον απαραίτητα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε όλα τα παραπάνω προϊόντα και πολύ περισσότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Goldman Shacks, μόνο στις ΗΠΑ 169 διαφορετικές βιομηχανίες ενσωματώνουν chips στα προϊόντα τους, ενώ ένα μέσο αυτοκίνητο διαθέτει από 50 έως 150 chips, για την εκτέλεση πλήθος λειτουργιών, από την υποβοήθηση της οδήγησης μέχρι τα συστήματα πλοήγησης. Νούμερα που μας δίνουν μια πρώτη εικόνα για τις τεράστιες ανάγκες που έχουν οι εταιρείες.

Το 2020 σηματοδότησε την πρώτη χρονιά που η ζήτηση σε chips ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, από τον όγκο δηλαδή των chips που μπορούσαν να παράγουν οι εταιρείες. Έλλειμμα που έγινε ακόμα πιο εμφανές μέσα στο 2021, επηρεάζοντας τις γραμμές παραγωγής και κατ’ επέκταση τη διαθεσιμότητα προϊόντων.

Ποιοι ήταν οι λόγοι όμως που οδηγηθήκαμε στην αποκαλούμενη πλέον «κρίση των chips»; Ο αστάθμητος παράγοντας και εδώ ήταν η πανδημία, καθώς η εξάπλωσή της είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν εντελώς τα καταναλωτικά πρότυπα, βάσει των οποίων και οι εταιρείες προγραμματίζουν το ρυθμό παραγωγής τους. Για παράδειγμα, η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση εκτόξευσαν τη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablets, ενώ οι οικιακές συσκευές και ο κλάδος του gaming παρουσίασε επίσης αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα με τη διατάραξη που δημιουργήθηκε, στην κρίση συνετέλεσαν τόσο οι αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως επίσης και κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν μονάδες παραγωγής chip.

Με τη σταδιακή επιστροφή των υπολοίπων αγορών στην κανονικότητα, όπως π.χ. της αυτοκινητοβιομηχανίας, το πρόβλημα εντάθηκε. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 εταιρείες, όπως η Volkswagen, η Ford, η Fiat, η Nissan η BMW, έχουν διακόψει την παραγωγή τους στα εργοστάσια λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, διακοπές που θα στοιχίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια στον κλάδο. Την ίδια στιγμή, το λανσάρισμα και η διαθεσιμότητα της νέας κονσόλας PlayStation στα καταστήματα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση, έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί όλη τη χρονιά. Εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Πότε αναμένεται να ισορροπήσει η προσφορά με τη ζήτηση; Οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν είναι αισιόδοξες, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα θα παραταθεί ακόμα και μέχρι το 2023. Σύμφωνα με τη Forrester Research, η ζήτηση θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, λόγω της ανάπτυξης του cloud computing, της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και βέβαια των όλο και περισσότερων διασυνδεδεμένων συσκευών. Λίγο πιο αισιόδοξη είναι η εταιρεία ερευνών Gartner, σύμφωνα με την οποία η ισορροπία μπορεί να επέλθει και μέσα στο 2022, καθώς αρκετές εταιρείες εξαγγέλλουν σχέδια για να αυξήσουν την παραγωγή chip, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο