Παιδιά και Internet: Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλή αυτή τη σχέση;

Σχεδόν καθολική είναι η χρήση του Internet στην Ελλάδα και τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας διατηρούν στενή επαφή με τον κόσμο του Διαδικτύου. Χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Focus Bari, τα παιδιά ηλικίας 13-17 ετών είναι κατά 100% ενεργοί χρήστες του Internet, ενώ στις αμέσως μικρότερες ηλικίες, των 5-12 ετών, η χρήση του Internet φθάνει το 87%.

Η σχέση των παιδιών με μια οθόνη (και από εκεί με το Internet) ξεκινάει, όπως αντιλαμβανόμαστε, από πάρα πολύ νωρίς, οπότε είναι σημαντικό να αποκτήσουν τις απαραίτητες βάσεις, ώστε η σχέση αυτή να παραμείνει ασφαλής στη διάρκεια των επόμενων ετών. Άλλωστε, το Διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος χώρος για να μαθαίνουν, να παίζουν, να συνδέονται και να εκφράζονται. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει να προστατευτούν.

Τα παιδιά γεννήθηκαν στην ψηφιακή εποχή και το Internet είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου τους, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να απορρίπτουμε τις νέες τεχνολογίες. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να εξηγούμε τις διάφορες χρήσεις τους, να θέτουμε σταθερά όρια και κανόνες, να διακρίνουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν και τις πιθανές απειλές. Βασικό συστατικό είναι η επικοινωνία με το παιδί, ώστε αυτό να αισθάνεται άνετα να μας αναφέρει την οποιαδήποτε δραστηριότητά του.

Η επικοινωνία αυτή προϋποθέτει και από τους γονείς μια (τουλάχιστον) βασική εξοικείωση με την τεχνολογία και κυρίως τη συνεχή ενημέρωση. Στο επίπεδο της διακριτικής επίβλεψης των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών η ίδια η τεχνολογία μπορεί να δώσει τη λύση, αφού παρέχει πλήθος εργαλείων γονικού ελέγχου και ασφαλούς πλοήγησης. Αρκετές εταιρείες προσφέρουν εφαρμογές οι οποίες όχι μόνο μπορούν να «παρακολουθούν» τη δραστηριότητα των παιδιών σε κάθε τύπο συσκευής (smartphones, tablets, υπολογιστές), αλλά μπορούν και να ενημερώνουν και για τη γεωγραφική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ανά πάσα στιγμή κάθε συσκευή. Επιπρόσθετα, παρέχουν την ευχέρεια ρύθμισης χρονικών ορίων χρήσης μέσα στην ημέρα, όπως επίσης και τον αποκλεισμό μιας ενδεχόμενης επίσκεψης συγκεκριμένων ιστοσελίδων, εφαρμογών κ.α. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα εργαλεία εκείνα που παρέχουν τη δυνατότητα τακτικής ενημέρωσης για το ποιες εφαρμογές είναι εν δυνάμει επιβλαβείς για το παιδί, ενώ κάποια άλλα προχωρούν σε ένα δεύτερο επίπεδο τις ρυθμίσεις αποκλεισμού. Αντί για παράδειγμα να αποκλείουν πλήρως την επίσκεψη του παιδιού από ορισμένες εφαρμογές, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης αποκλεισμού συγκεκριμένου περιεχομένου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο ένας χώρος που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή να πολλαπλασιάσει του κινδύνους που εκτίθεται ένα παιδί. Είναι ένας θαυμαστός κόσμος, που μπορεί επίσης να προσφέρει πλήθος ευκαιριών, αποτελώντας έναν μοναδικό τρόπο να ενισχυθεί η γνώση, η φαντασία και η ψυχαγωγία του.

Η ασφαλής πλοήγηση και η εξασφάλιση θετικών online εμπειριών, αποτελούν προαπαιτούμενα, ώστε τα παιδιά να εκμεταλλευτούν με θετικό τρόπο αυτές τις ευκαιρίες που τους προσφέρει το Διαδίκτυο.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο