Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έως και σήμερα, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας χαρακτηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό από την εταιρεία-φαινόμενο, Tesla. Μια εταιρεία με μικρή ιστορία, μόλις 18 χρόνων, σε σχέση με όλες τις γνωστές μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτου αλλά με μια δυναμική που όμοιά της μάλλον δεν έχουμε ξαναδεί. Από το 2009 και έπειτα, όταν και παρουσίασε το Tesla Roadster, η αμερικανική εταιρεία απέδειξε ότι δεν χρειάζεται βενζίνη ή πετρέλαιο ως καύσιμο για να έχεις ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων με μεγάλη αυτονομία. Το ίδιο μπορεί να προσφέρει και ένας ηλεκτροκινητήρας. Σε μια εποχή που ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν στην ηλεκτροκίνηση, η Tesla έδειξε το δρόμο και σε ένα μεγάλο βαθμό σ’ αυτή οφείλεται η μαζική στροφή της βιομηχανίας που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.
Το αουτσάιντερ έγινε ο οδηγός της αγοράς, σε μια επανάληψη του φαινομένου της Apple με το iPhone, που είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν. Η Apple είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση άνω των 2,2 τρισ. δολαρίων, η Tesla είναι η μεγαλύτερη (μακράν της δεύτερης) αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο με αξία που έχει ξεπεράσει τα 750 δισ. δολάρια.
Στη διάρκεια της δεκαετίας αυτής ξεπήδησαν και συνεχίζουν να ξεπηδούν αρκετές εταιρείες που διεκδίκησαν τον τίτλο της «νέας Tesla». Πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν και στα προσεχή χρόνια, καθώς η επανάσταση στον κλάδο του αυτοκινήτου δεν περιορίζεται μόνο στην ηλεκτροκίνηση αλλά στις υπηρεσίες ή και την αυτόνομη οδήγηση. Εξελίξεις που αφήνουν το περιθώριο για να μπουν νέα ονόματα στο προσκήνιο. Τελευταίο από αυτά η άγνωστη στους περισσότερους Rivian, η οποία κάνει την εμπορική είσοδό της στην αγορά με δύο μοντέλα: ένα ηλεκτρικό pickup και SUV, τα RIT και R1S αντίστοιχα Ηλεκτρικά οχήματα περιπέτειας, όπως τα ονομάζει η ίδια η εταιρεία με δυνατότητα κίνησης off road, με την τιμή τους να ξεκινάει από το ποσό των 70.000 δολαρίων.
Πριν τη Rivian είχαν προηγηθεί εταιρείες, όπως η αμερικανική Lucid ή η κινεζική Nio, δύο εταιρείες με εμπειρία στο πρωτάθλημα Formula E της FIA, με τα ηλεκτρικά μονοθέσια. Αυτήν την εμπειρία θέλουν να μεταφέρουν και στους δρόμους. Η αμερικανική Lucid φέρνει στην αγορά το Lucid Air, ενώ η κινεζική Nio έχει έτοιμη μια γκάμα τεσσάρων ηλεκτρικών οχημάτων.
Στη λίστα των εταιρειών που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στη νέα εποχή του αυτοκινήτου συναντάμε και μερικά γνωστά ονόματα, ακόμα και από τον κλάδο της τεχνολογίας. Είναι γνωστά για παράδειγμα, τα σχέδια της Apple να παρουσιάσει μέσα στα επόμενα χρόνια το δικό της Apple Car, ενώ μόλις πέρυσι και μάλλον απρόσμενα η Sony παρουσίασε το δικό της «όραμα», το Sony Vision S. Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που αρχικά θεωρήθηκε ως concept αλλά η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται ότι έχει σχέδια για να κυκλοφορήσει και εμπορικά.
O δρόμος για όλες τις παραπάνω εταιρείες σίγουρα δεν θα είναι εύκολος. Ακόμα και η ίδια η Tesla χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία για να ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας πριν κυριαρχήσει στον χώρο και γίνει ο κολοσσός που βλέπουμε σήμερα. Ανεξάρτητα από την κατάληξη των παραπάνω προσπαθειών, και όσες ακόμα ακολουθήσουν, είναι βέβαιο ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα μας προσφέρει συναρπαστικές συγκινήσεις τα επόμενα χρόνια.