Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση του 2022 πυροδότησε μια επιπλέον δυναμική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις προβλέψεις της Διεθνoύς Οργάνωσης Ενέργειας να εκτιμά ότι τα πέντε επόμενα χρόνια θα προστεθεί ισόποση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές με εκείνη των τελευταίων 20 ετών.
Η ενεργειακή κρίση μοιάζει να λειτουργεί ως επιταχυντής στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα και κατ’ επέκταση να αποφύγει τα δυσοίωνα σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην προσπάθεια αυτή η Ευρώπη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη Eurostat) αντιπροσώπευαν το 2021 το 21,8% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ. Η Γηραιά Ήπειρος θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη Ήπειρος στον κόσμο μέχρι το 2050 και στην πορεία προς αυτό το φιλόδοξο στόχο υλοποιείται ένα ευρύ φάσμα ανάπτυξης και χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο άνεμος και το νερό παράγουν την περισσότερη, «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν ίδιο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι και το ποσοστό χρήσης των ΑΠΕ και στη χώρα μας. Το 2022 ήταν το πρώτο έτος στην ιστορία όπου η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεγάλα υδροηλεκτρικά ξεπέρασε αυτή από ορυκτό αέριο και λιγνίτη μαζί.

Νέες καινοτόμες λύσεις ΑΠΕ
Πέρα από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μειωμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η χρήση των ΑΠΕ και η παραγωγή καινοτομίας στο συγκεκριμένο πεδίο έχει και αρκετά παράπλευρα οφέλη, όπως η τόνωση της απασχόλησης, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε νέες πράσινες τεχνολογίες.
Ήδη αρκετές καινοτόμες λύσεις παραγωγής πράσινης ενέργειας δοκιμάζονται με αρκετές από αυτές να προέρχονται από ευρωπαϊκές εταιρείες. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η νορβηγική World Wide Wind, που έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλωτή ανεμογεννήτρια κατακόρυφου άξονα, με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε βαθύτερες θάλασσες από αυτές που υλοποιούνται σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία η απόδοση της ανεμογεννήτριάς της μπορεί να είναι διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη που λειτουργεί σήμερα, αφού η καινοτόμα κατασκευή της επιτρέπει να κινείται τόσο με την ενέργεια της θάλασσας, όσο και του αέρα.

Αντίστοιχες καινοτόμες πρωτοβουλίες έχουν γίνει και από άλλες εταιρείες, όπως το παράδειγμα της κυματικής ενέργειας. Η κυματική ενέργεια προσφέρει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία παραγωγής πράσινης ενέργειας. Η Sea Wave Energy Limited έχει αναπτύξει μια πλωτή εξέδρα που εκμεταλλεύεται την ενέργεια των κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει, η καινοτόμα λύση «μεικτής ενέργειας» η οποία συνδυάζει την αιολική με την ηλιακή, που θα εναλλάσσονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον πιο αποδοτικό τρόπο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Σ’ αυτήν την κοινή προσπάθεια η ανθρωπότητα θα δοκιμάσει την ευρηματικότητά της, παράγοντας νέες καινοτόμες λύσεις που θα δαμάζουν τα στοιχεία της φύσης για την παραγωγή ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον και τελικά για τον ίδιο άνθρωπο.