Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη άλλαξε την εμπειρία της μουσικής

Είστε στο καναπέ του σαλονιού, διαβάζετε το τελευταίο βιβλίο που αποκτήσατε και ακούτε για πρώτη φορά ένα τραγούδι, που όμως ταιριάζει απόλυτα στις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Στο παρελθόν, πολύ πριν από τις streaming υπηρεσίες που γνωρίζουμε σήμερα, η ανακάλυψη ενός νέου αγαπημένου τραγουδιού ήταν ένα τυχαίο γεγονός, μια τυχαία ανακάλυψη από την playlist του ραδιοφωνικού σταθμού που συνηθίζαμε να ακούμε, από ένα CD που μας δάνεισε ένας φίλος, από μια μουσική εκπομπή ίσως στην τηλεόραση. Εδώ και μερικά χρόνια όμως όχι, χάρη σε πλατφόρμες, όπως το Spotify, το YouTube, το Apple Music και αρκετές ακόμη.

Εντελώς αθόρυβα, το οφείλουμε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που χρησιμοποιούν οι παραπάνω υπηρεσίες. Και είναι μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έφερε η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εμπειρία της μουσικής, η οποία γίνεται όλο και πιο προσωπική. Τώρα πλέον λαμβάνουμε προτεινόμενα τραγούδια, άλμπουμ, καλλιτέχνες και λίστες αναπαραγωγής με βάση τη μουσική που ακούμε. Όλες αυτές οι streaming πλατφόρμες αναλύουν τα ακούσματά μας και αυτόματα δημιουργούν λίστες τραγουδιών που ακουμπούν πάνω σε αυτές τις προτιμήσεις μας. Μας ξαναθυμίζουν τραγούδια και καλλιτέχνες που ενδεχομένως να είχαμε ξεχάσει και μας προτείνουν νέα τραγούδια και καλλιτέχνες που μέχρι σήμερα ίσως να μην γνωρίζαμε. Και όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες αυτές τόσο πιο εύστοχες γίνονται στις προτάσεις τους, αποτέλεσμα της βελτίωσης του αλγόριθμου και βέβαια των περισσότερων τραγουδιών που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των προτιμήσεων μας.

Όμως, αυτή η προσωποποιημένη εμπειρία ενδεχομένως να είναι ακόμα στο ξεκίνημά της. Όπως μας προϊδεάζουν τα στελέχη των παραπάνω εταιρειών το μέλλον της μουσικής εμπειρίας μπορεί να είναι ακόμα πιο προσωπικό και η μουσική που θα ακούμε να ταυτίζεται με την ψυχολογική διάθεσή μας ή τη δραστηριότητά μας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Λειτουργίες που θα διαβάζουν παραμέτρους, όπως καρδιακό παλμό, στρες, ρυθμό αναπνοής κ.α. από διάφορες φορητές συσκευές που χρησιμοποιούμε, και μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης θα μας προτείνουν μουσικά τραγούδια που θα βελτιώνουν τη διάθεσή μας. Φανταστείτε ένα πρωινό που έχετε καθυστερήσει να ξεκινήσετε για το γραφείο, το smartwatch διαβάζει τα ανεβασμένα επίπεδα του άγχους και η μουσική υπηρεσία να αναπαράγει μια πιο ήπια, γλυκιά μελωδία για να βελτιώσει τη διάθεσή σας. Ένα είδος μουσικής θεραπείας. Αντίστοιχα, σε μια άλλη στιγμή η υπηρεσία θα διαβάζει από ένα smart band ότι κάνουμε jogging και θα φέρνει αυτόματα μουσική που θα μας βοηθάει να πετύχουμε καλύτερο χρόνο ή να βγάλουμε πιο εύκολα τη διαδρομή.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τη μουσική εμπειρία και το μέλλον είναι ακόμα πιο υποσχόμενο. Πατήστε το play.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο