Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το ποδόσφαιρο;

Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του ποδοσφαίρου, η σχέση του με τις επιστήμες ήταν εμφανής. Αρχικά, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, αργότερα η στατιστική και στη συνέχεια η ψυχολογία και η ιατρική καθόρισαν την πορεία του πιο δημοφιλούς αθλήματος στο κόσμο. Στις μέρες μας, η πρόοδος της ψηφιακής τεχνολογίας, χαράσσει μια νέα εποχή για τον αθλητισμό και δη για το ποδόσφαιρο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Οι αριθμοί δεν παίζουν μπάλα» είναι μια κλισέ φράση που ακούμε πολύ συχνά στις ποδοσφαιρικές αναλύσεις. Τώρα πλέον… παίζουν, καθώς όλα τα δεδομένα είναι σημαντικά. Και χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη αναλύονται, δημιουργώντας προγνωστικά μοτίβα που προβλέπουν την αντίδραση των παικτών σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Για παράδειγμα, κάποτε οι προπονητές προσπαθούσαν να φτιάξουν ομάδες ή πρωταθλητές χωρίς εξωτερική βοήθεια από ψηφιακά εργαλεία, αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη όλα προχώρησαν ένα βήμα μπροστά. Αισθητήρες που φέρει πάνω του ο αθλητής, κάμερες υψηλής ταχύτητας σε διάφορες γωνίες και σημεία είναι μόνο δύο από τις επαναστάσεις που έφερε η τεχνολογία στα αθλητικά γεγονότα. Οι πιθανοί τραυματισμοί προβλέπονται πριν ακόμα γίνουν πρόβλημα για τον αθλητή, οι επιδόσεις και η πορεία του αξιολογούνται αναλόγως.

Έτσι εμείς σαν «προπονητές του καναπέ» μπορεί να απορούμε γιατί έγινε μια αλλαγή παίκτη τόσο νωρίς σε ένα παιχνίδι, όμως το προπονητικό team μπορεί να έχει λάβει ενημέρωση από το ΑΙ σύστημα που χρησιμοποιεί ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής πρέπει να αγωνιστεί αυστηρά τόσα λεπτά για να μην τραυματιστεί.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τα πιθανά αποτελέσματα σε αγώνες, αναλύοντας όπως και παραπάνω τις πιθανότητες κάθε φάσης του αγώνα. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη των igaming πλατφορμών, που προσφέρουν πλέον στους πελάτες τους απίστευτα ακριβείς και διασκεδαστικές υπηρεσίες, χάρη στη μηχανική εκμάθηση που ζυγίζει πολύπλοκα μοντέλα και υπολογίζει τις πιθανότητες χωρίς τα περιθώρια λάθους ενός ανθρώπου.

Παράλληλα, μετά το VAR στη διαιτησία, ίσως σε μερικά χρόνια να δούμε μια ακόμη τεράστια τεχνολογική αλλαγή στα γήπεδα, καθώς λόγος γίνεται για ένα σύστημα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να περιγράφει την κάθε φάση από βίντεο αγώνων ποδοσφαίρου. Αναλυτικότερα, ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα και σιγουρεύει ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα στη μετάδοση είναι μοναδικός και κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να ακολουθήσει. Ένα τεχνικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί εν τη γενέσει του από την τεχνητή νοημοσύνη, εκεί όπου ο άνθρωπος χρειάζεται χρόνο να το κατανοήσει και στη συνέχεια να το επιλύσει. Κι όταν οι συνθήκες είναι φυσιολογικές, οι υπολογιστές αποφασίζουν ποια κάμερα θα δώσει εικόνα, ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή της δράσης, προκειμένου να προσφέρει στους φιλάθλους μία μοναδική εμπειρία θέασης.

Έτσι, το σύστημα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθεί ποδοσφαιριστές και να εντοπίζει πάσες, σέντρες και σουτ στον στόχο. Για προεπιλεγμένα στιγμιότυπα βίντεο, μπορεί επίσης να ενσωματώνει σχολιασμό σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και βαθμολογία των ομάδων που αντλούνται από μία βάση δεδομένων, ταιριάζοντας την πληροφορία με οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στο βίντεο.

Η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζεται επίσημα και κεντρικά από τις μεγάλες διοργανώτριες αρχές. Στο Club World Cup που διεξάγεται αυτές τις ημέρες η FIFA δοκιμάζει τη χρήση ΑΙ για την υπόδειξη οφσάιντ. Ο στόχος είναι να καταλογίζεται ένα (ακόμα και πολύ οριακό) οφσάιντ σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, βελτιώνοντας τη διαδικασία του VAR για τον επανέλεγχο της φάσης. Αν όλα λειτουργήσουν καλά στο Club World Cup, στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ τον Νοέμβριο το σύστημα θα ενταχθεί κανονικά στους αγώνες.

Συνοψίζοντας, μπορεί ο  Ζινεντίν Ζιντάν, γνωστός παλαίμαχος και νυν προπονητής να δηλώνει πως «Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή, αλλά η ανθρώπινη νοημοσύνη παραμένει η πιο σημαντική», όμως αναμφισβήτητα οι νέες τεχνολογίες φέρουν σημαντικές εξελίξεις στον αθλητισμό και θα διαμορφώσουν μια νέα… πραγματικότητα για τις αθλητικές διοργανώσεις.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο