To 2016 στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου ο σκηνοθέτης Oscar Sharp παρουσίασε την ταινία μικρού μήκους Sunspring. Διάρκειας εννέα λεπτών το Sunspring αποτελεί το πρώτο φιλμ που είχε γραφτεί εξ΄ ολοκλήρου από κάποιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Η πειραματική ταινία δεν γνώρισε κάποια εμπορική επιτυχία και δεν έμελλε να αλλάξει την πορεία του κινηματογράφου (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) και τη σχέση του με την τεχνητή νοημοσύνη. Μια σχέση που γίνεται όλο και πιο στενή αλλά οι δύο χώροι έχουν έρθει πιο κοντά σε διαφορετικά πεδία. Κυρίως σε όλα όσα προηγούνται από τη δημιουργία της ταινίας, αυτό που στο χώρο του κινηματογράφου ονομάζεται ως pre-production.
Εκεί πλέον βλέπουμε τις εταιρείες, ακόμα και μεγάλα παραδοσιακά στούντιο να χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά το ΑΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Warner Bros, η οποία πριν από 1,5 χρόνο απευθύνθηκε στην Cinelytic, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η λύση της Cinelytic αποτελεί πλέον ένα σημαντικό βοήθημα στην αξιολόγηση του περιεχομένου και του καστ, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της εταιρείας στο λανσάρισμα ταινιών. Πιο απλά, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει την Warner Bros να αποφασίσει σε ποιες ταινίες θα επενδύσει. Σύμφωνα με την ίδια τη Cinelytics, το ποσοστό επιτυχίας για το ποιες ταινίες θα φθάσουν στο box office αγγίζει το 85%. Συγκριτικά, από το σύνολο των ταινιών που παράγονται μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό φθάνει στις κινηματογραφικές αίθουσες και λιγότερες από τις μισές φέρνουν πίσω τα χρήματά τους.
Όμως η Warner Bros δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Σε μια αντίστοιχη κίνηση έχει προχωρήσει και η 20th Century Fox, η οποία συμμάχησε με τη Google για τη δημιουργία ενός ΑΙ συστήματος, του Merlin, που προβλέπει το κοινό βάσει ανάλυσης μοτίβων και άλλων στοιχείων, που προβάλλονται στα τρέιλερ των ταινιών.
Το Scriptbook είναι μια ακόμα εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο, αξιολογώντας τα σενάρια των ταινιών. Σε διάστημα μόλις 6 λεπτών το Scriptbook μπορεί να διαβάσει ένα τυπικό σενάριο μιας ταινίας και να το αξιολογήσει βάσει 400 παραμέτρων, με την εταιρεία να σημειώνει ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι τουλάχιστον 83% (συγκριτικά, το ποσοστό επιτυχίας με την παραδοσιακή μέθοδο δεν ξεπερνάει το 30%). Όμως το συγκεκριμένο ΑΙ σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στο «διάβασμα» του σεναρίου, αλλά έχει τη δυνατότητα σε ένα ημιτελές σενάριο να προσθέσει επιπλέον 10 σελίδες βοηθώντας το σεναριογράφο στη ροή της ιστορίας.
Από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε και τις μηχανές προτάσεων περιεχομένου που χρησιμοποιούν οι streaming πλατφόρμες. Με τη χρήση artificial intelligence, η streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, όπως αντίστοιχα και του Netflix, κάνει προτάσεις στους χρήστες, με βάση τις προτιμήσεις και τις συνήθειες θέασης που έχουν. Έτσι, τους βοηθά να βρουν εύκολα και άμεσα το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει λαμβάνοντας υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως τι παρακολουθούν, πόσο καιρό το παρακολουθούν, τι παρακολουθούν στη συνέχεια, πόσες θεάσεις έχει ένα νέο περιεχόμενο την πρώτη μέρα, τι προσθέτουν στα αγαπημένα, τι τους αρέσει και τί όχι, τι κάνουν download για να παρακολουθήσουν offline, ποια είδη τους αρέσουν, ποιοι ηθοποιοί ή σκηνοθέτες τους αρέσουν, σε τι κάνουν αναζήτηση κλπ. Η εν λόγω δυνατότητα είναι ενεργή μόνο για όσους χρήστες το επιθυμούν και το επιλέγουν, ενώ παράλληλα δίνει στιςstreaming πλατφόρμες που είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί περιεχομένου, όπως η COSMOTE TV, πολύτιμη πληροφόρηση ως προς το είδος των ταινιών και σειρών το οποίο έχει νόημα να υλοποιήσουν από πλευράς παραγωγής.
Είναι βέβαιο ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια ο κινηματογράφος και η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθουν ακόμα πιο κοντά. Ίσως μάλιστα να μην απέχουμε πολύ από την πρώτη εμπορική ταινία που θα δημιουργήσει εξ’ ολοκλήρου η τεχνητή νοημοσύνη. Το Sunspring του Oscar Sharp δεν τα κατάφερε, η επόμενη μπορεί και να το κάνει.