Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα. Οι επιπτώσεις της αλλαγής είναι ολοένα και πιο ορατές. Θύελλες, ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν γίνει πιο έντονες και συχνότερες. Τα παγκόσμια οικοσυστήματα αλλάζουν, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων και της γεωργικής καλλιέργειας από την οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα. Το βλέπουμε ακόμα και στη Μεσόγειο, που φημίζεται για το ήπιο κλίμα της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, ακραίες καταιγίδες και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.
Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης είναι βεβαίως απαραίτητη η διάθεση όλων να συνδράμουν και βεβαίως η χρήση όλων των «όπλων» που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνολογίας.
Ναι, η τεχνολογία στις διάφορες εκφάνσεις της μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, με την τεχνητή νοημοσύνη να ξεπροβάλλει ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις.
«Είναι εκπληκτικό σε πόσα προβλήματα μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η μηχανική μάθηση» συμφωνούν μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, που υπέγραψαν πέρυσι την έκθεση «Tackling Climate Change with Machine Learning». Μία έκθεση που περιλαμβάνει 13 περιοχές στις οποίες η μηχανική μάθηση μπορεί να εφαρμοστεί και να προσφέρει σημαντική βοήθεια. Από την εκπομπή ρύπων στην παραγωγή ενέργειας, από την εκπαίδευση, την οικονομία μέχρι και στην υλοποίηση επαναστατικών μεθόδων αποτροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας (solar geoengineering).
Περιοχές στις οποίες η μηχανική μάθηση θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις στην υλοποίηση καλύτερων μετεωρολογικών μοντέλων πρόβλεψης αλλά και στην πιο αποτελεσματική πρόβλεψη των επιπτώσεων ακραίων καιρικών φαινομένων, στην μέτρηση των πηγών προέλευσης των ρύπων, στην κατασκευή περισσότερων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, στη δημιουργία νέων υλικών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στην καλύτερη παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών, σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές.
Στην ανάπτυξη αυτού του φιλικού -προς τον άνθρωπο και τον πλανήτη- προσώπου της τεχνητής νοημοσύνης προτρέπει και η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Harnessing Artificial Intelligence for the Earth», σημειώνοντας ότι μπορούν να υλοποιηθούν τέτοια συστήματα που θα μπορούν να αισθανθούν το περιβάλλον τους, να «σκεφτούν» (επεξεργαστούν), να μάθουν και να ενεργήσουν σύμφωνα με αυτά που λαμβάνουν και με βάση τους προγραμματισμένους (από τον άνθρωπο) στόχους.
Εκτός όμως των σημαντικών συλλογικών πρωτοβουλιών βλέπουμε πλέον όλο και πιο συχνά και αξιόλογες μεμονωμένες προσπάθειες μεγάλων εταιρειών προς αυτήν την κατεύθυνση. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του National Geographic με τη συνεργασία της Microsoft, που έχει ως στόχο την υλοποίηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει τα φυσικά συστήματα και την ανάπτυξη λύσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ταχύτερα και σε αποτελεσματικές λύσεις. Η ίδια η Microsoft έχει επενδύσει 50 εκατομμύρια δολάρια πάνω στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι για πολλούς η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ως ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην μάχη που δίνει ο άνθρωπος προκειμένου να ανατρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις της επιστήμης. Το ρολόι του πλανήτη, της ανθρωπότητας, μετράει αντίστροφα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην διακοπή αυτής της πορείας.