Οι ενήλικοι που έπασχαν από διαβήτη το 2021 σε όλον τον κόσμο ξεπερνούσαν τα 530 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός των ασθενών τετραπλασιάστηκε μέσα στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες και εκτιμάται ότι πλέον ποσοστό μεγαλύτερο του 8% των ενηλίκων πάσχουν από μία μορφή διαβήτη.
Σύμφωνα με τον IDF μέχρι το 2030, περίπου 540 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν υψηλές πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη μέσα στα επόμενα χρόνια. Πέρα από τη γενετική προδιάθεση, κλειδί για την ανάπτυξη κάποιου τύπου διαβήτη θεωρείται η διατροφή, γι’ αυτό και η ασθένεια είναι πιο διαδεδομένη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παράλληλα, ένα άλλο κλειδί, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι η έγκαιρη διάγνωσή του. Όσο περισσότερο αργήσει η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενών, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν τέτοιες μη αναστρέψιμες επιπλοκές.
Επομένως, η έγκαιρη διάγνωση ακόμη και όταν ένας ασθενής είναι ασυμπτωματικός είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη δυσμενών εκβάσεων. Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο της έγκαιρης διάγνωσης η τεχνητή νοημοσύνη ίσως να μπορεί να προσφέρει μια απρόσμενη, πλην όμως πολύτιμη συνδρομή. Ένα νέο μοντέλο ΑΙ που αναπτύχθηκε πρόσφατα μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη εξετάζοντας εικόνες από τον αμφιβληστροειδή του ματιού των ασθενών. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το συγκεκριμένο μοντέλο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει σημάδια διαβήτη σε εικόνες που οι ειδικοί στον αμφιβληστροειδή έκριναν ως υγιείς. Οι ειδικοί στο πεδίο αυτό μπορούν -κατά κανόνα- να διαγνώσουν τον διαβήτη από εικόνες αμφιβληστροειδούς, εάν οι επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι ορατές. Όμως, ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαγνώσει τον διαβήτη σε φαινομενικά υγιείς αμφιβληστροειδείς, δηλαδή σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο διαβήτη, παρέχοντας τη δυνατότητα στον ασθενή να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και να μετριάσει τις όποιες επιπλοκές πολύ πριν εμφανιστούν.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα περισσότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί για να εκτελούν τις ίδιες εργασίες με τους γιατρούς. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΑΙ σύστημα εκπαιδεύτηκε για να εκτελεί εργασίες που βρίσκονται εκτός του κοινού πεδίου των ικανοτήτων των γιατρών.
Αυτό θεωρείται επαναστατικό για διάφορους λόγους, ο πιο σημαντικός βέβαια είναι η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του διαβήτη και η μείωση του αριθμού των αδιάγνωστων διαβητικών.
Μια διάγνωση αξιόπιστη, πολύ φθηνότερη και άμεσα προσβάσιμη σε φαρμακεία ή κοινοτικές κλινικές θα μπορούσε να κάνει την πραγματική διαφορά. Ιδιαίτερα στις περιοχές χαμηλού εισοδήματος, από τις οποίες όπως δείχνουν οι αριθμοί προέρχεται η πλειονότητα των ασθενών.