Προηγμένα συστήματα προστασίας παραβίασης, ανιχνευτές καπνού, έξυπνοι αισθητήρες εντοπισμού διαρροής νερού ή αερίου, συστήματα παρακολούθησης λειτουργίας των ηλεκτρονικών συσκευών. Είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις εφαρμογές της τεχνολογίας με τις οποίες μπορούμε να ασφαλίσουμε την κατοικία μας.
Η κινητήρια δύναμη πίσω από τη σταδιακή υιοθέτηση όλων αυτών των IoT συσκευών είναι η ασφάλεια, η προστασία και η άνεση. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να τοποθετήσουν στο σπίτι τους κάποια από αυτά τα σύγχρονα gadgets, μειώνοντας τις πιθανότητες ενός ατυχήματος ή μιας διάρρηξης, με σημαντικές υλικές ζημιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2032 η αξία της Smart Home αγοράς θα ξεπεράσει κατά πολύ το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας θα περιλαμβάνει τις συσκευές που αναφέραμε παραπάνω. Η ψηφιακή τεχνολογία, οι Smart Home συσκευές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται όλο και πιο πολύ τα προφανή οφέλη τους.
Παράλληλα με τους καταναλωτές και τα ιδιωτικά μέτρα προστασίας και ο κλάδος της ασφάλισης αντιλαμβάνεται τα οφέλη που έχει η σύγχρονη τεχνολογία στην λειτουργία των εταιρειών και στη μείωση του ρίσκου στην ασφάλιση κατοικίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τη χρήση Smart Home συσκευών ή τις εντάσσουν στα ασφαλιστικά του προγράμματα, μειώνοντας σημαντικά την έκθεσή τους σε ζημιές, αφού τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν μια πιο έγκυρη προγνωστική ανάλυση. Με την εφαρμογή έξυπνων οικιακών συσκευών από τους ασφαλισμένους οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα δεδομένων που τις βοηθούν να πραγματοποιήσουν μια πιο ακριβή πρόβλεψη ζημιών και κατ’ επέκταση να καθορίσουν το κόστος της ασφάλισης σε πιο συγκεκριμένα ρίσκα. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στις αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες αυτή η πρακτική αναπτύσσεται έντονα τα τελευταία χρόνια, με εταιρείες, όπως η Liberty Mutual, η Hippo ή η Nationwide να έχουν Smart Home ασφαλιστικά πακέτα.
Η δυνατότητα ανάλυσης αυτών των δεδομένων και η πρόβλεψη ζημιών αλλάζει και το μοντέλο της ασφάλισης κατοικίας. Από ένα γενικό τιμοκατάλογο με βάση κάποιους αντικειμενικούς παράγοντες (π.χ. παλαιότητα κατοικίας) οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν πλέον να προσαρμόζουν το ασφαλιστικό συμβόλαιο κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους. Τα ασφαλιστικά συμβόλαια γίνονται όλο και πιο προσωποποιημένα, πάνω στις ανάγκες του εκάστοτε καταναλωτή και σπιτιού, κάνοντας πιο προσιτό το κόστος κατοικίας.
Εκτός όμως από το μοντέλο ασφάλισης, η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται να προσφέρει στις ασφαλιστικές εταιρείες και ένα εντελώς νέο τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιώσεις από τους καταναλωτές. Την ευχέρεια δηλαδή να λειτουργούν προληπτικά σε μια πιθανή ζημιά. Για παράδειγμα, ένας αισθητήρας εντοπίζει μια πολύ μικρή διαρροή νερού (ή ακόμα και την πιθανότητά της) στο σπίτι. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με την ανάλυση των προγνωστικών μοντέλων που χρησιμοποιούν μπορούν να εκτιμήσουν τις πιθανότητες εξέλιξης του συγκεκριμένου περιστατικού και να προτείνουν άμεσα στον καταναλωτή την επιδιόρθωση, πριν πάρει τη μορφή μιας μεγαλύτερης ζημιάς, η οποία θα σημάνει και περισσότερη ταλαιπωρία για τον αντισυμβαλλόμενο και μεγαλύτερη αποζημίωση για την εταιρεία.
Ψηφιακή τεχνολογία και ασφάλιση κατοικίας έρχονται πιο κοντά. Σίγουρα, είναι ένας «γάμος» με σημαντικές προκλήσεις, όπως η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων. Όμως είναι τέτοια τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία, που για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι μονόδρομος η αξιοποίησή τους.