Πώς μπορείς να μπλοκάρεις spam κλήσεις και μηνύματα;

Άγνωστη κλήση από Αγγλία ή άλλο κράτος; Κοιτάς στην οθόνη του κινητού τον άγνωστο αριθμό, συλλογίζεσαι αν έχεις κάποιο φιλικό πρόσωπο ή συνεργάτη, κάτοικο της συγκεκριμένης χώρας. Μολονότι δεν έρχεται κάποιος στη μνήμη σου, παρορμητικά απαντάς στην κλήση, περιμένοντας ίσως μια οικεία φωνή. Μια άγνωστη ηχογραφημένη φωνή σε ενημερώνει για προϊόντα τηλεμάρκετινγκ ή άλλες υπηρεσίες. Το κλείνεις στην καλύτερη περίπτωση, αλλά η εταιρεία (που θέλει να πουλήσει ή να σε εξαπατήσει) επιμένει. Την απορρίπτεις ξανά και ξανά.

Οι spam τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και τα μηνύματα είναι συχνό φαινόμενο της εποχής μας. Μάλιστα, η Ελλάδα φαίνεται να κατέχει μία πολύ υψηλή θέση στη λίστα των χωρών  που δέχονται τα περισσότερα τηλεφωνήματα και μηνύματα spam ή scam, ανά χρήστη. Σύμφωνα με στοιχεία  (Δεκέμβριος 2021), κάθε Έλληνας χρήστης κινητού δέχεται κατά μέσο όρο 5,1 spam κλήσεις το μήνα.

Είναι απαραίτητη λοιπόν μια πιο δραστική αντιμετώπιση από το να απορρίπτεις τις ενοχλητικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς. Όσοι έχουμε smartphone, είτε Android είτε iOS, μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας και να απαλλαγούμε από τις spam κλήσεις και μηνύματα. Αρκούν μόνο μερικά βήματα για να μπλοκάρουμε αυτές τις ανεπιθύμητες επικοινωνίες.

iOS

Ας τα πάρουμε ένα-ένα και ας ξεκινήσουμε από το λειτουργικό iOS και το iPhone. Ανοίγουμε την εφαρμογή τηλέφωνο, επιλέγουμε τα πρόσφατα και στον άγνωστο αριθμό επιλέγουμε το εικονίδιο των πληροφοριών. Στη λίστα των επιλογών που εμφανίζονται επιλέγουμε τον αποκλεισμό καλούντος.

Αν θέλουμε ακόμα πιο δραστικά μέτρα και θέλουμε να μπλοκάρουμε την επικοινωνία από όλους τους άγνωστους αριθμούς έχουμε και αυτή τη δυνατότητα (iOS 13 και άνω). Μπαίνουμε στο μενού των ρυθμίσεων, επιλέγουμε τηλέφωνο, βρίσκουμε τη σίγαση άγνωστων καλούντων και την ενεργοποιούμε. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποκλείει σωρηδόν όλους τους άγνωστους αριθμούς. Αν με κάποιον αριθμό, μη αποθηκευμένο, έχουμε ανταλλάξει μηνύματα ή μας έχει κοινοποιηθεί σε κάποιο email, αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνεται στον αποκλεισμό.

Android

Παρόμοιος και ακόμα πιο εύκολος είναι ο τρόπος αποκλεισμού στο Android smartphone. Ανοίγουμε την εφαρμογή τηλέφωνο, επιλέγουμε περισσότερα, εν συνεχεία ρυθμίσεις και μετά αποκλεισμός αριθμών. Στο αμέσως επόμενο βήμα έχουμε την επιλογή να αποκλείσουμε όλους τους άγνωστους αριθμούς ή να προσθέσουμε ένα συγκεκριμένο, είτε πληκτρολογώντας τον είτε μέσα από τη λίστα των πρόσφατων.

Επιπλέον επιλογές

Αν έχουμε αμφιβολίες για το μπλοκάρισμα της επικοινωνίας από όλους τους άγνωστους αριθμούς υπάρχει και η λύση εφαρμογών που φιλτράρουν τους αριθμούς που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και αποκλείουν ή όχι, αυτόματα, την επικοινωνία. Τέτοιου είδους εφαρμογές, μπορούν επίσης να ανιχνεύουν κακόβουλο λογισμικό στα εισερχόμενα μηνύματα, ενώ κάποιες από αυτές τις εφαρμογές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, προωθώντας την ανεπιθύμητη κλήση στον αυτόματο τηλεφωνητή, καταγράφοντας την επικοινωνία.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο