Πώς να στήσεις ένα multiroom σύστημα ήχου;

Τα multiroom ηχεία παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του έξυπνου σπιτιού και προσφέρουν στο χρήστη την ευελιξία και την ευχέρεια να διαχειρίζεται την ψυχαγωγία του σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

Πώς όμως μπορείς να στήσεις ένα multiroom σύστημα ήχου χωρίς προβλήματα; Από που πρέπει να ξεκινήσεις και σε ποια σημεία αξίζει να δώσεις έμφαση;

Κατ’ αρχάς μια πρώτη διευκρίνηση. Ένα multiroom σύστημα ήχου μπορείς να το στήσεις σταδιακά, προσθέτοντας τα απαραίτητα ηχεία σε χώρους του σπιτιού ανά διαστήματα, χωρίς να επιβαρύνεις το πορτοφόλι σου.

Το βασικό όμως στοιχείο από το οποίο ξεκινάς ένα τέτοιο σύστημα ήχου είναι η ποιότητα της σύνδεσης στο Internet και του WiFi δικτύου σου. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού σου, μια εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση WiFi είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνδεσιμότητας του συστήματος με το κεντρικό hub. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ηχεία από έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή τα οποία μπορούν να συγκροτήσουν το δικό τους έξυπνο mesh δίκτυο, το οποίο δεν επιβαρύνει τη WiFi σύνδεση του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση μόλις συνδέσεις το κεντρικό ηχείο στο router τα υπόλοιπα θα συγχρονιστούν πάνω στο mesh δίκτυο επικοινωνίας, που λειτουργεί ξεχωριστά από το οικιακό WiFi.

Αν στήσεις το σύστημα multiroom σου με ηχεία από τον ίδιο κατασκευαστή, τότε θα έχεις ένα ακόμα πλεονέκτημα. Μπορείς να χειρίζεσαι όλο το δίκτυο των ηχείων από το smartphone ή ένα tablet και από το περιβάλλον της εφαρμογής που κάθε κατασκευαστής διαθέτει στα ηλεκτρονικά καταστήματα App Store και Play Store. Αν από την άλλη πλευρά κατευθύνεσαι σε μια λογική mix and match, χωρίς δεσμεύσεις σε συγκεκριμένο brand, τότε θα χρειαστεί να προσέξεις μια ακόμα παράμετρο έτσι ώστε να απολαύσεις στο μέγιστο τα οφέλη του multiroom συστήματος ήχου. Βεβαιώσου ότι όλα τα ηχεία που θα επιλέξεις είναι συμβατά με κάποιον από τους ψηφιακούς βοηθούς (Amazon Alexa, Google Assistant, Siri) ώστε να διαχειρίζεσαι κεντρικά το σύστημα μέσω αυτού του βοηθού. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση θα έχεις τη δυνατότητα πλήθος επιλογών, από το να συντονίσεις όλο το σύστημα ήχου να αναπαράγει την ίδια μουσική σε όλο το σπίτι, έως να επιλέξεις κάτι διαφορετικό από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Από τις αντικειμενικές παραμέτρους ενός multiroom συστήματος ήχου να περάσουμε και στις υποκειμενικές ανάγκες: τη μέγιστη ένταση ήχου που επιθυμείς για κάθε δωμάτιο, την υποστήριξη διαφορετικών στάνταρ απόδοσης (απλό ηχείο, soundbar, subwoofer κλπ) από δωμάτιο σε δωμάτιο, αλλά και το σχεδιασμό κάθε ηχείου ξεχωριστά, ο οποίος θα πρέπει να ταιριάζει με την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου του δωματίου στο οποίο θέλεις να το τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά, μπορείς να επιλέξεις για κάποιο δωμάτιο ένα ηχείο που μπορείς και εύκολα να το μεταφέρεις, έτσι ώστε να το έχεις μαζί σου σε κάποια εκδρομή ή να το πάρεις μαζί σου στο εξοχικό. Μια τέτοια επιλογή θα σε βοηθήσει να αποφύγεις επιπλέον έξοδα για τις ανάγκες εκτός σπιτιού.

Ένα multiroom σύστημα ήχου είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε σπίτι. Σου προσφέρει απόλυτο έλεγχο της ψυχαγωγίας σου, βελτιώνοντας την ποιότητα ακρόασης στο σπίτι με τον ιδανικό ήχο σε κάθε επιμέρους χώρο ξεχωριστά. Έτσι, η αγαπημένη σου μουσική πλέον μπορεί να σε ακολουθεί παντού από δωμάτιο σε δωμάτιο.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο