Πώς το 5G θα αλλάξει την ιατρική

Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που προσφέρει η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι απεριόριστες. Το 5G, όπως συμφωνούν πολλοί ειδικοί, δεν είναι απλά μια αναβάθμιση των δικτύων κινητής, αλλά μια πραγματική επανάσταση, που αναμένεται να επηρεάσει δραστικά από τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέχρι τις υποδομές και κατ’ επέκταση την καθημερινότητα των απλών καταναλωτών και πολιτών, όπως εμείς.

Ένας από αυτούς τους κλάδους που τρέφουν ιδιαίτερες προσδοκίες από το 5G είναι και η ιατρική και η προσβασιμότητα των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things ή οι υπηρεσίες Cloud, το 5G αναμένεται να αναβαθμίσει την υγειονομική περίθαλψη συνολικά, βελτιώνοντας την ποιότητά της και δημιουργώντας νέες προσωποποιημένες ή προληπτικές υπηρεσίες για τον καθένα από εμάς.

Άμεση επικοινωνία και απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών

Τα προηγούμενα χρόνια η κινητή τηλεφωνία μας εισήγαγε σταδιακά στα πρώτα στάδια της τηλεϊατρικής. Με το 5G και την τεράστια βελτίωση των δικτύων επικοινωνίας η τηλεϊατρική αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά, αποκτώντας και περισσότερες εκφάνσεις. Υποστηρίζοντας βιντεο-επικοινωνία υψηλής ποιότητας, η νέα τεχνολογία θα προσφέρει την ευχέρεια σε ένα νοσοκομείο να παρέχει πλέον υπηρεσίες εκτός της κτιριακής του υποδομής και κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Ασθενείς που κατοικούν σε απομονωμένα νησιά ή σε κάποιο βουνό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα μπορούν να επικοινωνούν με ειδικούς και γιατρούς, να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση αντιμετώπιση ενός πιθανού προβλήματος υγείας.

Επίσης, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν απομακρυσμένα ζωτικά όργανα των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων και της προσωποποιημένης κάλυψης, βάσει συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

Χάρη στις νέες αυτές δυνατότητες τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να οργανώσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά μια πιθανή μεταφορά ενός ασθενούς σε ένα κέντρο υγείας. Ταυτόχρονα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, το ασθενοφόρο χάρη στο 5G θα μπορούσε να μεταφέρει live πληροφόρηση για την κατάσταση του ασθενούς, η οποία θα είναι πολύτιμη για την κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία του ιατρικού προσωπικού με την άφιξη του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Όμως εκτός από την επικοινωνία νοσοκομείου ή ιατρού με ασθενή θα βελτιωθεί και η επικοινωνία του ιατρικού προσωπικού μεταξύ τους. Ένα ιατρικό συμβούλιο θα μπορεί να πραγματοποιείται απομακρυσμένα και οι ιατροί να ανταλλάσσουν και να βλέπουν live όλη την απαραίτητη πληροφορία από την οθόνη τους, όπως π.χ. ένα λεπτομερή ιατρικό φάκελο ενός ασθενούς ή τα ιστορικά δεδομένα για το περιστατικό που αντιμετωπίζουν.

Απομακρυσμένα χειρουργεία και εκπαίδευση με τη χρήση VR

Επιπρόσθετα, το 5G θα ανοίξει το δρόμο στην απομακρυσμένη και ασύρματη τηλεχειρουργική. Καθώς το 5G προσφέρει υψηλές ταχύτητες και μηδενική καθυστέρηση, προσφέρει τη δυνατότητα σε χειρουργούν να πραγματοποιούν επεμβάσεις εξ’ αποστάσεως με τη χρήση ρομποτικών πλατφορμών, που θα μεταδίδουν βίντεο, ήχο, ακόμα και απτική αντίδραση.

Παράλληλα, με το συνδυασμό τεχνολογιών, όπως το VR ή το AR, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προσομοιώσει σύνθετα ιατρικά σενάρια και να παρέχει εναλλακτικές θεραπείες για άτομα με σοβαρές ασθένειες.

Συμπερασματικά το 5G θα φέρει τον γιατρό και συνολικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πιο κοντά στον ασθενή, βοηθώντας τα νοσοκομεία και τους παρόχους υγείας να παρέχουν περισσότερο αξιόπιστες και προσιτές υπηρεσίες.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο