Το gaming και οι αρνητικές συνέπειές του για τα παιδιά είναι ένα αγαπημένο θέμα των Μέσων Ενημέρωσης. Ειδικοί και μη έχουν εκφραστεί πάμπολλες φορές για το πως η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους. Παράλληλα, πολλοί γονείς έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ένοχοι όταν τα παιδιά τους παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ανησυχώντας για τις συνέπειες.
Όμως μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Report έρχεται να ανατρέψει αυτές τις απόψεις, συμπεραίνοντας ότι το gaming όχι μόνο δεν επιβαρύνει τη νοημοσύνη των παιδιών, αλλά μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα. «Παιδιά 9 έως 10 ετών που περνούσαν περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια παρουσίασαν σημαντική αύξηση στη βαθμολογία της νοημοσύνης τους όταν επανεξετάστηκαν δύο χρόνια αργότερα», αναφέρει το συμπέρασμα της έρευνας, που όπως διευκρινίζεται δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες παιχνιδιών. Όπως σημειώνεται, η θετική αυτή συμβολή φθάνει τους επιπλέον 2,5 βαθμούς στο δείκτη νοημοσύνης πάνω από τον μέσο όρο. «Τα παιδιά που έπαιζαν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια ήταν αυτά που είχαν τα περισσότερα κέρδη στη νοημοσύνη μετά από δύο χρόνια», κατέληξαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Αντιθέτως, άλλες μορφές ψηφιακής ψυχαγωγίας και χρήσης της οθόνης, όπως η παρακολούθηση βίντεο ή η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχαν ούτε θετική ούτε αρνητική επίδραση στη νοημοσύνη ενός παιδιού, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Πώς όμως εξηγείται αυτή η θετική συμβολή; Σύμφωνα με ειδικούς τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να κάνουν πιο έξυπνα τα παιδιά, βοηθώντας τα να σκέφτονται, να λειτουργούν στο εμπλουτισμένο περιβάλλον ενός παιχνιδιού, να αντιμετωπίσουν σύνθετες συνθήκες που μπορεί να μη συναντήσουν στην καθημερινότητά τους. Απαιτούν ενεργό στρατηγική, σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων, πολλές φορές σε πολύ σύντομο χρόνο.
Όσο περισσότερο εξασκείται ή παίζει κάποιος αυτά τα βιντεοπαιχνίδια, τόσο περισσότερο κινητοποιούνται οι νευρώνες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επίτευξη των στόχων του παιχνιδιού. Οι ίδιοι νευρώνες μπορεί να εμπλέκονται σε άλλους τύπους λήψης αποφάσεων στον πραγματικό κόσμο, αναφέρουν μεταξύ άλλων επιστήμονες που σχολίασαν τα συμπεράσματα της μελέτης. Αντίθετα με τη παρακολούθηση τηλεόρασης ή την ενασχόληση με τα social media που είναι σε μεγάλο βαθμό παθητικές μορφές χρήσης της οθόνης, τα παιχνίδια εξ’ ορισμού απαιτούν εστίαση και προσοχή και βέβαια άμεση χάραξη στρατηγικής.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα πρέπει να καθησυχάζουν τους γονείς, οι οποίοι χρειάζεται να εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τον τύπο την ποιότητα και το χρόνο που καταναλώνουν τα παιδιά με το τηλεχειριστήριο στο χέρι. Να θέτουν όρια, να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους, να επικοινωνούν μαζί τους, να συμβουλεύονται ειδικούς, όπως ακριβώς θα έκαναν αν παρατηρούσαν κάποια επιβλαβή επίδραση στην ευημερία των παιδιών τους.