Πράσινα, ελληνικά νησιά – Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

Μερικά ελληνική νησιά, προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μετατραπούν σε κλιματικά ουδέτερα και να δοκιμαστούν πράσινες τεχνολογίες σε μικρές κοινότητες, πριν από την ευρεία εφαρμογή τους σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν καίρια στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τα ελληνικά νησιά να διαθέτουν όπως φαίνεται όλες τις προϋποθέσεις για να δοκιμαστούν οι παραπάνω τεχνολογίες, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιχειρήσεις, που θα εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα στην ανάπτυξή τους.

Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

Η αρχή έγινε με την Αστυπάλαια το προηγούμενο Φθινόπωρο, όταν και έγινε γνωστή η συμφωνία με τη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen για τη μετατροπή του νησιού των Δωδεκανήσων σε νησί πρότυπο στο οποίο θα εφαρμοστεί ένα πλήρες πρόγραμμα φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν πλήρως ηλεκτροκινούμενο στόλο οχημάτων, τόσο αυτοκινήτων όσο και δικύκλων, με σημαντικά κίνητρα αντικατάστασης όλων των οχημάτων για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και δίκτυο ηλεκτρικών οχημάτων, αυτοκινήτων, scooters και ποδηλάτων, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα χρησιμοποιούν με χρονοχρέωση. Επιπρόσθετα, το δίκτυο συγκοινωνιών με ηλεκτρικά βαν θα λειτουργεί οn demand (πιθανότατα με την αποστολή μηνυμάτων) για την εξυπηρέτηση των πολιτών όλο το 24ωρο. Σε επίπεδο υποδομών, θα εγκατασταθεί ένα υβριδικό σύστημα εναλλακτικών πηγών από τον άνεμο και τον ήλιο, με την ενέργεια να αποθηκεύεται σε συστήματα μπαταριών, ενώ στο οδικό δίκτυο και τη σήμανσή του θα δοκιμαστούν πρότυπες υποδομές για να δοκιμαστεί και η αυτόνομη οδήγηση. Το σύνολο του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βάθος 4-5 ετών.

Ένα ακόμα νησί μπαίνει σε αντίστοιχο πρόγραμμα

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αστυπάλαιας ένα ακόμα ελληνικό νησί των Δωδεκανήσων αναμένεται να μπει σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μετατροπής του σε κλιματικά ουδέτερο. Η πράσινη επένδυση έχει ήδη επιβεβαιωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, με τη γαλλική Citroen αυτή τη φορά να αναλαμβάνει επικεφαλής για την υλοποίησή του.

Όπως και στην περίπτωση της Αστυπάλαιας έτσι και στο δεύτερο νησί, το οποίο θα προσδιοριστεί κατόπιν πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, , το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση παρεμβάσεων που θα έχουν απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία των νησιού (κατοίκων και επιχειρήσεων) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα αποθήκευσής της.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στόλος ηλεκτρικών δικύκλων και ποδηλάτων, καθώς και η δημιουργία δικτύου φόρτισης, όπως επίσης και έξυπνα συστήματα ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Μάλιστα, για πρώτη φορά ο εξηλεκτρισμός των μετακινήσεων περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες μεταφορές, με πλωτά μέσα μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε τέτοιες ενέργειες πέρα από το άμεσο αντίκτυπο που θα έχουν στις τοπικές κοινωνίες, μετατρέποντάς τες σε κλιματικά ουδέτερες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το τουριστικό ενδιαφέρον τους, αναμένεται να λειτουργήσουν και ως οδηγός για αντίστοιχες εφαρμογές σε μεγαλύτερες κοινότητες και σε άλλα σημεία ακόμα και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο