Ρομπότ που μπορούν να μυρίσουν

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

Στον κόσμο των θηλαστικών, ο άνθρωπος υπολείπεται στην ευαισθησία της όσφρησης σε σύγκριση με τη μεγάλη πλειονότητα των υπόλοιπων όντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η όσφρηση των σκύλων, η οποία είναι πολύ ανώτερη από την ανθρώπινη καθώς μπορούν να μυρίζουν έως και 300 φορές το λεπτό. Στο μέλλον, όμως, ο άνθρωπος θα έχει μια… βοήθεια, αφού είναι πιθανό να αξιοποιούνται ρομπότ τα οποία θα υποκαταστήσουν τους σκύλους στις περιπτώσεις που αυτοί χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για να εξασφαλιστεί ένα υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας. Στο μέλλον, αυτή η έρευνα ίσως γίνεται από ρομπότ. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δείχνει ότι ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει ρομπότ, «ευαίσθητα στην όσφρηση».

Ο μηχανισμός της όσφρησης λειτουργεί κατά κανόνα ως εξής: η μύτη χρησιμοποιεί υποδοχείς (βιοαισθητήρες) που αναγνωρίζουν και διακρίνουν διαφορετικά σήματα. Στη συνέχεια, το αισθητήριο όργανο μεταφράζει αυτά τα ευρήματα σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί ως συγκεκριμένες πληροφορίες.

Χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα το συγκεκριμένο μηχανισμό οι ερευνητές του Πανεπιστημίου σύνδεσαν με επιτυχία ένα βιολογικό αισθητήρα με ένα ηλεκτρονικό σύστημα και χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης και κατάφεραν να αναγνωρίσουν οσμές με επίπεδο ευαισθησίας 10.000 φορές υψηλότερο από αυτό μιας ηλεκτρονικής συσκευής, που χρησιμοποιείται σήμερα. «Συνδέσαμε τον βιολογικό αισθητήρα και τον αφήσαμε να μυρίζει διαφορετικές οσμές, ενώ μετρήσαμε την ηλεκτρική δραστηριότητα που προκαλούσε κάθε οσμή. Το σύστημα μας επέτρεψε να ανιχνεύσουμε κάθε οσμή και στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε τη μηχανική εκμάθηση για να δημιουργήσουμε μια «βιβλιοθήκη μυρωδιών», περιγράφουν οι επιστήμονες τον τρόπο με τον οποίο προχώρησαν στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ρομπότ εάν η έρευνα ολοκληρωθεί με επιτυχία; Οι ίδιοι οι επιστήμονες δίνουν την απάντησή τους. Όπως σημειώνουν, αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον σε πολλά σημεία ενδιαφέροντος. Σε αεροδρόμια, σε συνοριακούς σταθμούς, σε λιμάνια. Οι μονάδες ασφαλείας θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν σε συνεργασία και συνδυαστικά με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Πηγή: Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ

Ταυτόχρονα όμως δίνουν και περισσότερες εκδοχές, σημειώνοντας ότι το ίδιο μοτίβο που εφάρμοσαν στην έρευνά τους θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες αισθήσεις, όπως η όραση ή η επαφή. «Μερικά ζώα ξέρουν πώς να ανιχνεύουν ασθένειες. Άλλα μπορούν να αντιληφθούν μια προσεισμική δραστηριότητα» σημείωσαν μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους. «Ο ουρανός είναι το όριο» τόνισαν, προσθέτοντας ότι στο αμέσως επόμενο βήμα σκοπεύουν να προσθέσουν στα ρομπότ ικανότητα πλοήγησης, που θα τους επιτρέπει να εντοπίζουν την πηγή μιας οσμής και την ταυτότητά της.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο