Ρυθμίσεις για το router που πρέπει να κάνεις εδώ και τώρα

Το router είναι η πύλη του σπιτιού ή του γραφείου σου στο Internet. Ταυτοχρόνως, όμως, είναι και ο κόμβος από τον οποίο επικοινωνούν όλες οι συσκευές μεταξύ τους, μέσω τοπικού δικτύου, ενσύρματου ή Wi-Fi
Μοντέρνο ρούτερ από την Cosmote
Προστάτεψε το router και τα δεδομένα σου από επιθέσεις με αυτές τις ρυθμίσεις.

Αυτό σημαίνει πως το router θα πρέπει να είναι όσο πιο ασφαλισμένο γίνεται μιας και, όχι μόνο είναι η «εξώπορτα» του υπολογιστικού σου σπιτιού, αλλά οδηγεί και σε όλες τις συσκευές που έχεις, είτε μιλάμε για σταθερούς υπολογιστές, είτε για laptops, smartphones, tablets, κονσόλες, συστήματα οικιακού αυτοματισμού, διασυνδεδεμένες συσκευές όπως δικτυακούς εκτυπωτές, media players, αποκωδικοποιητές για την τηλεόραση και ό,τι άλλο μπορεί να έχεις.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι βάζουμε απλά το router που μας δίνει ο πάροχος χωρίς να του δίνουμε περισσότερη σημασία. Από εκεί και ύστερα, το πολύ να αλλάξουμε το password του Wi-Fi σε κάτι που θυμόμαστε πιο εύκολα, άντε και το όνομα του δικτύου Wi-Fi. Κι όμως, λόγω του ότι τα routers μπορεί να μείνουν για χρόνια χωρίς να αλλαχτούν, αυτό σημαίνει πως μπορεί να αποτελούν πλέον τις μεγαλύτερες τρύπες ασφαλείας στο δίκτυό μας, μιας και οι hackers ανά τον κόσμο βρίσκουν συνεχώς νέα κενά και νέα τρωτά σημεία σε οτιδήποτε έχει σχέση με υπολογιστές.

Κάπως, λοιπόν, θα πρέπει να ασφαλίσεις το router, όσο είναι αυτό δυνατόν.

Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις update στο router. Μη σου φαίνεται περίεργο, και το router είναι ένας μικρός υπολογιστής, ο οποίος τρέχει ένα εξειδικευμένο λειτουργικό σύστημα. Όλα τα συστήματα αυτού του είδους ονομάζονται firmware. Θα πρέπει, λοιπόν, να δεις αν ο κατασκευαστής έχει κυκλοφορήσει νέο firmware για το router που έχεις. Αυτό είναι μάλλον περίεργη δουλειά, μιας και θα πρέπει να μπεις στις «σελίδες» του router. Ο τρόπος επικοινωνίας μας με το router είναι να πας σε κάποιον υπολογιστή του δικτύου και να γράψεις την εσωτερική διεύθυνση IP του router. Συνήθως είναι της μορφής 192.168.1.1 ή 192.168.0.1 ή 192.168.1.254. Αυτό μπορείς να το βρεις από το manual του router ή απλά να κοιτάξεις τις παραμέτρους σύνδεσης δικτύου από τα Windows. Το router είναι στη διεύθυνση που φαίνεται ως Gateway.

Έχοντας γράψει αυτή τη διεύθυνση στον browser που χρησιμοποιείς θα δεις την αρχική σελίδα του router. Εκεί θα πρέπει να βάλεις, συνήθως, το username και το password, τα οποία επίσης συνήθως αναγράφονται στο αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος του router ή στο manual.

Μέσα στις ρυθμίσεις, σε κάποιο σημείο – το οποίο διαφέρει από συσκευή σε συσκευή – θα υπάρχει η επιλογή Update firmware ή Check for new firmware. Απλά ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφονται εκεί, μιας και ίσως χρειαστεί να πας στην επίσημη σελίδα του κατασκευαστή και να κατεβάσεις το αρχείο του νέου firmware, αν και οι συσκευές των τελευταίων (αρκετών) ετών το κάνουν αυτομάτως.

Εκτός αυτού, αν δεν γίνει αυτόματα, αφού κάνεις update το firmware, καλό θα είναι να κάνεις επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, μέσω της αντίστοιχης επιλογής.

Σημαντική σημείωση: Μπορεί κατά το ψαχούλεμα στα μενού του router να δεις επιλογές που θα σου φανούν ενδιαφέρουσες ή να σου έρθει η ιδέα να αλλάξεις κάποιες από αυτές, νομίζοντας πως θα βελτιώσεις την ταχύτητα του Internet ή κάτι άλλο. Μην το κάνεις. Είναι ελάχιστες οι επιλογές που μπορείς να αλλάξεις με (σχετική) ασφάλεια, ενώ το πείραγμα για τη συντριπτική πλειοψηφία τους απλά θα οδηγήσει σε προβλήματα με τη σύνδεσή σου.

Αφού κάνεις update στο firmware και κάνεις και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, καλό θα είναι να αλλάξεις το password για την πρόσβαση στις ρυθμίσεις – αυτό το admin/admin που είδαμε πριν – για να μη μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει στο router σου. Βάλε κάποιο password και ίσως άλλο username και σημείωσέ τα σε ασφαλές σημείο. Δεδομένου πως το router σου βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου και συνήθως σε όχι και τόσο φανερό σημείο, μπορείς να βάλεις ένα αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος του router με αυτά.

Εκτός αυτού, μπορείς να αλλάξεις και το όνομα (SSID) του WiFi αλλά και το password του. Μη βάλεις για password 12345 ούτε τον αριθμό του τηλεφώνου της γραμμής που χρησιμοποιείς. Βάλε κάτι αρκετά μεγάλο και άσχετο – ακόμη και μια μεγάλη ακολουθία αριθμών αρκεί.

Επίσης τσέκαρε το είδος της ασφάλειας του WiFi και φρόντισε να είναι WPA2 ἤ WPA3, αλλά σίγουρα όχι WEP.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, το router σου θα είναι όσο πιο ασφαλές μπορεί να γίνει, με τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα. Δυστυχώς, οι περισσότερες εταιρείες σταματούν τις ενημερώσεις και τα νέα firmwares μετά από λίγα χρόνια, οπότε πολλά routers είναι καταδικασμένα σε αυτό τον τομέα. Αν το router σου είναι πάνω από 5 χρόνων, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να σκέφτεσαι την αλλαγή του με κάποιο καινούριο.

Πηγή: cosmotesmartliving.gr

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο