Σε μια πρόσφατη έκθεση της η Accenture χαρακτήρισε την επόμενη δεκαετία ως τη «Δεκαετία του…Μένουμε σπίτι», καθώς οι άνθρωποι προβλέπεται ότι θα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στον προσωπικό τους χώρο, σε σύγκριση με ότι συνέβαινε προ πανδημίας. Είναι αλήθεια ότι η πανδημία δημιούργησε νέες συνήθειες και δραστηριότητες, που δύσκολα φανταζόμασταν ότι θα υιοθετούσαμε τόσο άμεσα. Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, αυξημένες ανάγκες οικιακής ψυχαγωγίας μετέτρεψαν το σπίτι μας σε ένα πραγματικό πολυχώρο: είναι ο χώρος εργασίας μας, η σχολική αίθουσα των παιδιών, το μέρος για νέα χόμπι, κοινωνικοποίηση και διασκέδαση.
Όλες οι παραπάνω αλλαγές δημιουργούν και αυξημένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν (ή έπρεπε να είναι) ταυτόχρονα στο Internet. Η εμφανής ανάγκη για πιο γρήγορο Internet, κατά τη διάρκεια του lockdown, έστρεψε ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών σε μεγαλύτερα πακέτα σταθερού Internet. Τάση που αναδεικνύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται η σταδιακή στροφή των Ελλήνων καταναλωτών σε πακέτα που προσφέρουν ταχύτητες από 50Mbps και άνω.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2020 οι συνδέσεις με ταχύτητες download έως 50Mbps αποδείχθηκε η πιο δημοφιλής επιλογή των Ελλήνων, με ποσοστό 51%, ενώ το βασικό ADSL πακέτο των 24Mbps υποχώρησε σε δημοτικότητα και συγκεκριμένα στο 35%. Ένα χρόνο πριν, το 2019, η δημοτικότητα του συγκεκριμένου πακέτου ήταν στο 51%, ενώ το 2018 ήταν ακόμα μεγαλύτερη, στο 57%.

Αντίστοιχη τάση είδαμε πρόσφατα και από τα στοιχεία της δράσης Super Fast Broadband, το κουπόνι υπερυψηλής ευρυζωνικότητας (επιδότηση 360 ευρώ για 24 μήνες) που παραχωρείται σε πολίτες και επιχειρήσεις, που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, ένα χρόνο πριν, στο τέλος Μαρτίου του 2020 οι συνδέσεις μέσω της πρωτοβουλίας ήταν μόλις 5.800, όμως μέχρι το Φεβρουάριο του 2021 ξεπέρασαν τις 26.000. Προστέθηκαν δηλαδή περισσότερες από 20.000 συνδέσεις σε διάστημα μικρότερο από ένα ημερολογιακό έτος.
Πολλές από τις νέες συνήθειες που έφερε η πανδημία είναι βέβαιο ότι ήρθαν για να μείνουν. Κατά συνέπεια, η ανάγκη για μεγαλύτερες ταχύτητες δεν είναι προσωρινή. Ήδη για παράδειγμα, όπως έχουν αναφέρει πολλές έρευνες τους τελευταίους μήνες, πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις εμφανίζονται έτοιμες να υιοθετήσουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, που θα συνδυάζει τηλεργασία αλλά και δουλειά στο γραφείο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μονιμοποιήσει τις απαιτήσεις για υψηλότερες ταχύτητες, προκειμένου οι χρήστες να είναι πιο αποδοτικοί στην εργασία τους αλλά και να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.