Από τη δημιουργία τους τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πρόσφεραν πολλαπλά οφέλη σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αλλά και ανάπτυξης υπηρεσιών και νέων προϊόντων, πέρα από κάθε φαντασία. Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελούν το θεμέλιου του νέου συναρπαστικού ψηφιακού κόσμου που απολαμβάνουμε σήμερα, αποτελώντας τους «ψηφιακούς αυτοκινητόδρομους» που διασυνδέουν άτομα και εταιρείες μεταξύ τους.
Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που διανύουμε σήμερα τα δίκτυα νέας γενιάς είναι για πολλούς αναλυτές εξίσου σημαντικά όσο υπήρξαν οι σιδηρόδρομοι δύο αιώνες πριν και οι αυτοκινητόδρομοι ή το τηλέφωνο τον 20ο αιώνα. Όπως οι παραπάνω υποδομές έτσι και τα δίκτυα νέας γενιάς θα απελευθερώσουν νέες δυναμικές, προσφέροντας τα θεμέλια και τις υποδομές σε καινοτόμες ιδέες να αναπτυχθούν και να ανθήσουν.
Το οικονομικό αποτύπωμα που προσφέρουν στις εθνικές οικονομίες τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ήταν πάντοτε κρίσιμο. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες μόνο για την ελληνική οικονομία, οι τηλεπικοινωνίες αντικατοπτρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν πλησιάζουν τις 60.000, ενώ κάθε επιπλέον επένδυση προσφέρει περαιτέρω ώθηση στο εθνικό προϊόν και την οικονομία της χώρας μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο και μόνο για την κινητή τηλεφωνία, η άμεση συνεισφορά της στην παγκόσμια οικονομία εκτιμάται στα επίπεδα του 5% σε σχέση με το ΑΕΠ και στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επίπεδο μεγέθους.
Κάτι ανάλογο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και στα επόμενα χρόνια και όσο τα δίκτυα νέας γενιάς θα αναπτύσσονται, εξυπηρετώντας περισσότερους πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μόνο για τα δίκτυα 5G η παγκόσμια οικονομική αξία που αναμένεται να παραγάγει μέχρι το 2035 αγγίζει τα 13,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην ελληνική οικονομία, με τις έρευνες να συμφωνούν ότι το 5G μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης, προσφέροντας τη δυνατότητα αύξησης του ΑΕΠ έως και 6,27 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρονικό διάστημα 2022-2028 και δημιουργώντας έως και 46.000 νέες θέσεις εργασίας. Παρόμοια θα είναι και η συνεισφορά των σταθερών δικτύων οπτικής ίνας.
Πού όμως οφείλονται αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις; Τα δίκτυα νέας γενιάς αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, μεταμορφώνοντας σε ένα τεράστιο βαθμό όλους τους κλάδους της αγοράς, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων και κατ’ επέκταση την καθημερινή ποιότητα της ζωής μας. Οι υπερυψηλές ταχύτητες που εξασφαλίζουν και η ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης ξεκλειδώνουν τις πραγματικές δυνατότητες τεχνολογιών αιχμής, όπως το ΑΙ, το Internet of Things, τα Big Data. Τεχνολογίες κρίσιμες για την ευρεία εφαρμογή της απομακρυσμένης ιατρικής φροντίδας, της τηλεκπαίδευσης, της εξ΄ αποστάσεως διαχείρισης στόλων και της εφοδιαστικής αλυσίδας ή τον εξορθολογισμό των γραμμών παραγωγής σε εργοστάσια. Τεχνολογίες που παράλληλα θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πόλεων και ολόκληρων βιομηχανιών.
Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, που συνθέτουν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία και για την ελληνική οικονομία, φέρνοντας επενδύσεις, απλουστεύοντας τη δημόσια διοίκηση, «επιβάλλοντας» τη διαφάνεια, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα και δημιουργώντας χιλιάδες υψηλά εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάει χαμένη.