Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλάζουν το μέλλον της απασχόλησης και της οικονομίας

Η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) είναι μια παραδοσιακά εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία, κάτι που, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει τα αμέσως επόμενα χρόνια. Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Ντουμπάι, της πολυπληθέστερης πόλης-εμιράτου των ΗΑΕ, και ο στόχος της να γίνει το Ντουμπάι μια από τις 10 κορυφαίες οικονομίες παγκοσμίως στον εικονικό κόσμο αναμένεται ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τον τεχνολογικό τομέα, όσο και με αυτόν της απασχόλησης και του επιχειρείν.

Η Dubai Metaverse Strategy έχει ως στόχο την προσέλκυση περισσοτέρων από 1.000 εταιρειών blockchain και metaverse, καθώς και τη δημιουργία περισσοτέρων από 40.000 εικονικών (virtual) θέσεων εργασίας έως το 2030. Οι αριθμοί αυτοί ισοδυναμούν με πενταπλασιασμό των νυν εταιρειών στον χώρο του blockchain, ενώ όσον αφορά το metaverse το έδαφος είναι “παρθένο”, παρά το γεγονός ότι στην πόλη δραστηριοποιείται η Αρχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTCA) η οποία συνδράμει υλικοτεχνικά ακόμη και για τη διοργάνωση γάμων στο metaverse! Ήδη σήμερα τα ΗΑΕ, τα οποία είναι η φετινή τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχουν 6.700 θέσεις εργασίας που αφορούν τομείς της εικονικής πραγματικότητας (VR) και της επαυξημένης πραγματικότητας (AR), με το αποτύπωμα στην οικονομία τους να ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια. 

Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, αλλά και ιδιώτες καινοτόμες λύσεις και αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά τις ζωές των κατοίκων αλλά και όσων επιλέξουν να εργαστούν απομακρυσμένα σε έναν από τους πιο “έξυπνους” κόμβους παγκοσμίως, ο οποίος θα προσφέρει νέες οικονομικές ευκαιρίες. Ήδη μεγάλες εταιρείες από τους κλάδους των (αερο)μεταφορών, των κατασκευών, της υγείας, του retail, του fitness και της εκπαίδευσης έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να στηρίξουν το εγχείρημα, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των NFTs. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα ΗΑΕ τα οποία ακολουθούν αυτόν τον ψηφιακό και εικονικό δρόμο ανάπτυξης. Την ίδια περίοδο και η Σαγκάη παρουσίασε τη δική της στρατηγική για την οικοδόμηση μιας οικονομίας στο metaverse αξίας 350 δισεκατομμυρίων γιουάν (52 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2025. Τέλος, και το Άμπου Ντάμπι, πόλη-εμιράτο των ΗΑΕ, κάνει κι αυτό τα δικά του βήματα στον χώρο του metaverse και του AR, με ολόκληρα shopping malls να δίνουν την ευκαιρία σε καταναλωτές να δουν τον εαυτόν τους -με 3D viewing- με τα αντικείμενα που επιλέγουν, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του φυσικού χώρου και του χρόνου.  

Το metaverse προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες σε πολλαπλούς τομείς. Ενδεικτικό του εύρους εφαρμογών είναι ότι οι πωλήσεις ακινήτων στους εικονικούς κόσμους του ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θεαματική αύξηση, με αναλυτές να προβλέπουν ότι το metaverse θα συνεισφέρει έως και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, ενώ η αγοραστική αξία των NFTs αναμένεται να φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο