Τα οφέλη της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση

Στην εποχή του Gigabit μπαίνει και η Ελλάδα με την οπτική ίνα να φτάνει μέχρι τα νοικοκυριά, υποσχόμενη να φέρει μια πραγματική επανάσταση στο σταθερό Intenet. Τα πρώτα δίκτυα FTTH (Fiber To The Home) αναπτύσσονται, προσφέροντας ήδη την ευχέρεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ζήσουν (και να εκμεταλλευτούν) την εμπειρία των υπερύψηλων ταχυτήτων. Έτσι, οι οπτικές ίνες, από κομμάτι της «βαριάς» υποδομής στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα γίνεται μέρος της καθημερινότητας για πολίτες και επιχειρήσεις, μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει game changer και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Γιατί όμως τα δίκτυα οπτικής ίνας θεωρούνται θεμελιώδης προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που δημιουργούν αυτές τις προσδοκίες;

Η σύνδεση με 100% οπτική ίνα έως το σπίτι σημαίνει εγγυημένη υψηλή ταχύτητα Internet. Τα δίκτυα οπτικών ινών δεν εμφανίζουν τις απώλειες των παραδοσιακών δικτύων χαλκού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απώλεια ισχύος του σήματος σε ένα δίκτυο οπτικών ινών που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων είναι μόλις 3% όταν στο δίκτυο χαλκού μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 90%. Η απόδοση του δικτύου οπτικών ινών παραμένει σταθερή, χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες όπως η υγρασία, το κρύο ή τα μαγνητικά πεδία. Κατά συνέπεια, οι ταχύτητες των 300Mbps, των 500Mbps ή ακόμα και τoυ 1Gbps που υπόσχονται τα προγράμματα fiber είναι και αυτές που θα απολαύσει στην καθημερινότητα ο καταναλωτής ή μια επιχείρηση.

Για τα νοικοκυριά συνολικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να απολαύσει χωρίς περιορισμούς κάθε είδους περιεχόμενο και υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων. Από streaming περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης έως εφαρμογές επαυξημένης ή εικονικής πραγματικότητας (από το gaming έως την τηλεϊατρική) που αναμένεται σταδιακά να μπουν στην καθημερινότητά μας, χωρίς διακοπές και περιορισμούς στον αριθμό των online συσκευών.

Για τις επιχειρήσεις, η μετάβαση στο FTTH είναι ισοδύναμη της αύξησης της παραγωγικότητας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη γρήγορα και αξιόπιστα δίκτυα για να βαδίσουν με σιγουριά στη νέα ψηφιακή εποχή. Από τη μία πλευρά η καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης δεν επηρεάζεται από πιθανές μεταπτώσεις στη σύνδεση, ενώ από την άλλη το εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών θέτει τις βάσεις για να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων σε ταχύτητες και bandwidth, αφού ο καταναλωτής είναι σε θέση να ακολουθήσει και να υιοθετήσει.  

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι οι συνδέσεις FTTH είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα δίκτυα χαλκού. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα μείγμα εξαιρετικών υποσχέσεων και για την Ελλάδα συνολικά, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, ακόμα και για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων που φέρνει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έχει και τη δυναμική να αλλάξει και την ταχύτητα της χώρας, θέτοντας τις βάσεις για να σταθεί με ίσους όρους στη διεθνή αγορά και να επιταχύνει την πορεία ανάπτυξής της.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο