Τα πιο εντυπωσιακά οχήματα για το επόμενο στάδιο της εξερεύνησης της Σελήνης

Τον 20ο αιώνα ο άνθρωπος έφτασε στη Σελήνη, τον 21ο αιώνα θα την εξερευνήσει, εγκαθιστώντας ημιμόνιμη δραστηριότητα. Το πρόγραμμα Artemis της NASA είναι το πρώτο βήμα της νέας εποχής στη διαστημική εξερεύνηση, το οποίο σε συνεργασία τόσο με άλλες διαστημικές υπηρεσίες, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, στον δρόμο για το μεγάλο στόχο, αυτό των διαστημικών αποστολών στον Άρη και άλλους πλανήτες.

Από τότε που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εξήγγειλε το συγκεκριμένο διαστημικό πρόγραμμα, επιστήμονες, ερευνητές και μηχανικοί σε όλο τον κόσμο εξερευνούν λύσεις για τη μεταφορά προς τη Σελήνη και για την κατοίκησή της. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί, όπως είναι αναμενόμενο, και στα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση του σεληνιακού τοπίου, με την NASA μάλιστα να έχει ήδη προχωρήσει από πέρυσι σε κάλεσμα των ιδιωτικών επιχειρήσεων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών, το οποίο θα μπορεί να αντέξει τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες της σεληνιακής νύχτας.

To συγκεκριμένο όχημα δεν είναι βέβαια το μόνο που θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα Artemis και, ήδη, πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει τις πρώτες τους προτάσεις για ένα διαστημικό όχημα για το σεληνιακό έδαφος. Μια τέτοια πρόταση είναι αυτή του FLEX. Πρόκειται για ένα ευέλικτο τετράτροχο rover, που μπορεί να κινηθεί τόσο από οδηγό όσο και απομακρυσμένα, με remote control.

Εμπνευσμένο από οχήματα που χρησιμοποιούνται για εμπορευματοκιβώτια, το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξερεύνηση, παράδοση φορτίου, κατασκευή εγκατάστασης/βάσης και άλλες υλικοτεχνικές εργασίες στη Σελήνη.

Ένα εξίσου ευέλικτο όχημα για πολλές χρήσεις ετοιμάζει η κοινοπραξία με επικεφαλής τη Northrop Grumman Corporation και στην οποία συμμετέχει η Michelin.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ιδέα της ιαπωνικής υπηρεσίας διαστήματος (JAXA) και της Toyota, για την ανάπτυξη ενός οχήματος υδρογόνου. Το συγκεκριμένο όχημα θα έχει αυτονομία 10.000 χιλιομέτρων, με ικανότητα μεταφοράς δύο αστροναυτών (και δύο ακόμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης). Μάλιστα, σύμφωνα με την JAXA, το όχημα θα διαθέτει καμπίνα υπό πίεση, επιτρέποντας στους αστροναύτες να βγάζουν τις στολές τους όταν βρίσκονται στο εσωτερικό του για έως και 30 ημέρες! Το συγκεκριμένο όχημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και για την εξερεύνηση άλλων πλανητών στο απώτερο μέλλον.

Ωστόσο, οι ιδέες για τα οχήματα εξερεύνησης της Σελήνης δεν περιορίζονται σε τετράτροχα ή εξάτροχα rover και άλλου είδους κλειστά μέσα μεταφοράς. Ο Andrew Fabishevskiy, βιομηχανικός σχεδιαστής από τη Μόσχα, σχεδίασε μια πρωτότυπη μοτοσυκλέτα, ειδικά για την επιφάνεια της Σελήνης. Το όχημα θα έχει ως όριο ταχύτητας τα 15 χιλιόμετρα την ώρα, αυτονομία μπαταρίας 110 χιλιομέτρων και θα κατασκευαστεί από ελαφρά υλικά και θα διαθέτει ελαστικά χωρίς αέρα, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί με άνεση στο ανάγλυφο τοπίο της Σελήνης.

Η νέα εποχή της εξερεύνησης της Σελήνης πλησιάζει και είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθούμε με θαυμασμό όλα τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην προσπάθεια κατάκτησης του διαστήματος. Ανάμεσα σε αυτά που θα προκαλέσουν το θαυμασμό μας θα είναι και τα οχήματα που θα χρησιμοποιήσει τελικά ο άνθρωπος στο σεληνιακό έδαφος.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο