Τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι το μέλλον των πληρωμών

Ο κόσμος των οικονομικών είναι γεμάτος από όρους, τις πιο πολλές φορές τόσο κωδικοποιημένους, που δύσκολα γίνονται κατανοητοί από το μέσο καταναλωτή. Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις, όροι δηλαδή που σαφώς αυτοπροσδιορίζονται. Ένας από αυτούς τους όρους είναι τα ψηφιακά πορτοφόλια (eWallets). Με απλά λόγια, τα ψηφιακά πορτοφόλια ήρθαν να αντικαταστήσουν τα φυσικά (πορτοφόλια) επιτρέποντας στους καταναλωτές να αποθηκεύουν και να ξοδεύουν χρήματα ψηφιακά. Είτε πραγματικά χρήματα, συνδεδεμένα με μια κάρτα πληρωμών και ένα τραπεζικό λογαριασμό, είτε κάτι άλλο, όπως πόντοι επιβράβευσης ή εκπτωτικά κουπόνια.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια είναι δηλαδή ένας ακόμα τρόπος που μας έδωσε η εξέλιξη της τεχνολογίας στη διαχείριση του χρήματος και τα τελευταία χρόνια αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική. Μια νέα επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους, πιο γνωστούς τρόπους, συναλλαγών. Πρώτα από όλα, με τα eWallets, όλες οι πληρωμές σε φυσικά σημεία πώλησης μπορούν να πραγματοποιούνται ανέπαφα σε οποιοδήποτε POS, απλά και μόνο με το smartphone ή ακόμα και το smartwatch σε κάποιες περιπτώσεις. Μικρές ή μεγάλες, για ένα καφέ ή την απόκτηση μιας τηλεόρασης, όλες οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με ένα κλικ από τη συσκευή που έχουμε στα χέρια μας. Και μάλιστα με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, καθώς οι πληρωμές από τα ψηφιακά πορτοφόλια γίνονται με τη χρήση της τεχνολογίας tokenization. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι αντί για τον αριθμό της κάρτας στη συναλλαγή εμφανίζεται ένας κρυπτογραφημένος αριθμός (token), μοναδικός για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού. Κατά συνέπεια, με τη χρήση ενός eWallet ο καταναλωτής δεν κινδυνεύει με την απώλεια των στοιχείων της κάρτας ή της κλοπής των μετρητών από το πορτοφόλι του.

Όμως τα ψηφιακά πορτοφόλια συνοδεύονται και από άλλες υπηρεσίες και δυνατότητες που ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές ή ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι η άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ένα χρήστη στον άλλο, με ένα απλό μήνυμα μέσω chat, με το ποσό να εμφανίζεται άμεσα, μόλις σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, στο λογαριασμό του παραλήπτη. Άλλες εφαρμογές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, προσφέροντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινού chat για ένα γκρουπ χρηστών, προκειμένου ένα κοινό έξοδο (ένα φαγητό στο εστιατόριο ή ένα ταξίδι) να επιμεριστεί σε όλα τα μέλη του.

Επιπρόσθετα, σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο τα ψηφιακά πορτοφόλια εξελίσσονται με την προσθήκη επιλογών, όπως οι επενδυτικές ή οι ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι δυνατότητες πραγματοποίησης αγορών μέσα στην εφαρμογή και βέβαια τα προγράμματα πιστότητας που ανταμείβουν τους χρήστες για τις κινήσεις και συναλλαγές που πραγματοποιούν. Εξελίσσονται δηλαδή σε super apps, που καλύπτουν πολύ περισσότερες ανάγκες.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι και οι λόγοι για τους οποίους τα ψηφιακά πορτοφόλια έχουν μια ταχύτατη διείσδυση τα τελευταία χρόνια ή οποία αναμένεται να ενταθεί στα αμέσως επόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια πρόσφατη έρευνα της Juniper Research εκτιμά ότι οι χρήστες ψηφιακών πορτοφολιών θα έχουν φθάσει μέχρι το 2026 τα 5,2 δισ., από 3,4 δισ. που είναι το 2022. Στην Ελλάδα είμαστε μόλις στην αρχή, αλλά η τάση είναι επίσης ανοδική. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω eWallet αντιστοιχούσαν μόλις στο 3% του συνόλου των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ποσοστό που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025.

Χωρίς να δείχνουν κανένα σημάδι επιβράδυνσης, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να πείθουν περισσότερους ανθρώπους να μεταβούν σε αυτήν την βολική και ασφαλή μέθοδο πραγματοποίησης αγορών και διαχείρισης του χρήματος. Με την πανδημία να καλλιεργεί μια cashless κουλτούρα σε πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι στο παρελθόν και την τεχνολογία να προσφέρει όλο και περισσότερες δυνατότητες μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι οι καταναλωτές θα βασίζονται όλο και περισσότερο στα ψηφιακά πορτοφόλια για πλήθος αναγκών τους.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο