Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών και πόσο αποτελεσματικά είναι

Στους πρόσφατους σεισμούς στην Εύβοια και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν γίνουν αισθητοί χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής και παρακείμενών της (π.χ. στην Αττική) έλαβαν άμεσα στο smartphone τους μια ενημέρωση με το εκτιμώμενο μέγεθος των σεισμών και το επίκεντρό τους.  Ήταν η πρώτη εμπειρία των Ελλήνων χρηστών με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών που έχει αναπτύξει η Google και το οποίο είχε γίνει διαθέσιμο στη χώρα μας μόλις λίγους μήνες πριν και έχει ως στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας σεισμικής δόνησης. Παρόμοια συστήματα αναπτύσσονται από δημόσιους και ερευνητικούς φορείς σε όλο τον κόσμο με ίσως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύστημα, που ήδη εφαρμόζεται σε μια επίσης πολύ σεισμογενή περιοχή, εκείνη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Για την επιστημονική κοινότητα η δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών ανήκει ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας. Ο Εγκέλαδος κρύβει πολλά μυστικά και γι’ αυτόν τον λόγο η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει πως για την πιθανότητα μας ακριβής πρόγνωσης (περιοχή, μέγεθος, χρόνος) ο άνθρωπος θα έπρεπε να αποκωδικοποιήσει την κίνηση των τεκτονικών πλακών που συνθέτουν τον φλοιό της Γης και να διαθέτει ένα εξαιρετικά λεπτομερές μοντέλο της λιθόσφαιρας.

Κατά συνέπεια τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ότι πιο αποτελεσματικό διαθέτει η ανθρωπότητα για την μείωση των επιπτώσεων μιας σεισμικής δραστηριότητας. Τα συγκεκριμένα συστήματα χρησιμοποιούν πλήθος αισθητήρων παρακολούθησης για να εντοπίσουν τα μη καταστρεπτικά πρωτεύοντα κύματα που ταξιδεύουν γρήγορα μέσω του φλοιού της γης, πριν από τα καταστροφικά δευτερεύοντα κύματα, στέλνοντας στις συσκευές μας τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Αυτός ο χρόνος μεταξύ των δύο κυμάτων, που μπορεί να μοιάζει ελάχιστος είναι ικανός να προσφέρει μερικά δευτερόλεπτα ευκαιρίας στο κοινό, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους οργανισμούς να λάβουν προστατευτικά μέτρα. Για το ευρύ κοινό να βρει ένα σημείο να καλυφθεί ή αν για παράδειγμα κάποιοι οδηγούν να σταματήσουν με ασφάλεια το αυτοκίνητό τους. Για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να εφαρμόσουν τα σχέδια προστασίας των υποδομών τους. Για τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το πλάνο μεταφοράς των υπαλλήλων στις ασφαλείς τοποθεσίες.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω μαρτυρούν κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Πέρα από την αποτελεσματικότητα των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης (που η εξέλιξη της τεχνολογίας θα επιτυγχάνει) μεγαλύτερη αξία έχει η συνεχής και συνεπής προετοιμασία των κατοίκων, των επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών σεισμογενών περιοχών. Η άμυνα που διαθέτουμε απέναντι στους σεισμούς είναι η κατασκευή γερών, ανθεκτικών κτιρίων με αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, και οι τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας στον πληθυσμό.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο