Τεχνητή νοημοσύνη και Ιατρική: Έγκαιρη διάγνωση της άνοιας μέσω της τεχνολογίας

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, επιταχύνοντας την πρόοδο της ανθρωπότητας. Ο κλάδος της Ιατρικής δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Πλήθος ερευνητών και επιστημών εξερευνούν τους τρόπους εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε επιμέρους τομείς, ενώ δεν είναι λίγες οι εφαρμογές της που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από γιατρούς και νοσηλευτικούς οργανισμούς. Όσον αφορά το πεδίο της διάγνωσης ασθενειών, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, βελτιώνοντας και επιταχύνοντας τη διαγνωστική διαδικασία, σε ασθένειες όπως η άνοια – ακόμη και σε μια ημέρα!

Βελτίωση μέσω περιορισμού εσφαλμένης διάγνωσης

H εσφαλμένη διάγνωση ασθένειας και το ιατρικό λάθος αντιπροσώπευαν το 2015 το 10% όλων των θανάτων στις ΗΠΑ. Παράμετροι που εξαρτώνται από τον άνθρωπο, όπως το ελλιπές ιατρικό ιστορικό είναι πιθανό να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ιατρικά λάθη. Αντίθετα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει «ανοσία» σε αυτές τις μεταβλητές και, πολλές φορές, προσφέρει τη δυνατότητα πρόβλεψης και διάγνωσης ασθενειών ταχύτερα από τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ικανότητα ενός μοντέλου ΑΙ να διαγνώσει έγκαιρα καρκίνο του μαστού σε υψηλότερο ποσοστό από ότι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Η άνοια ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο σε ετήσια βάση και μάλιστα με ανοδική τάση. Σήμερα, σχεδόν 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, όμως μέχρι το 2050 ο αριθμός τους εκτιμάται ότι μπορεί να ανέβει σε περισσότερα από 139 εκατομμύρια. Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας θεωρείται κρίσιμης σημασίας, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για τα άτομα του στενού περιβάλλοντός του. Όσο νωρίτερα λάβει ο ασθενής την φαρμακευτική αγωγή τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά της (παρότι δεν υπάρχει ριζική θεραπεία), ενώ αντίστοιχα και η οικογένεια μπορεί να κάνει πιο γρήγορα και κυρίως πιο αποτελεσματικά τον απαραίτητο προγραμματισμό, να αποδεχτεί την κατάσταση και να διατηρήσει το επίπεδο ποιότητας ζωής που επιθυμεί.

Η ακρίβεια το «κλειδί»

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια έως και 92% εάν ένα άτομο θα αναπτύξει τη νόσο σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον αριθμό των ατόμων που έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με τη συγκεκριμένη νόσο. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιεί ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης (machine learning) με πληροφορίες για τους ασθενείς που είναι συνήθως διαθέσιμες στις κλινικές, όπως η μνήμη και η εγκεφαλική λειτουργία, η απόδοση σε γνωστικά τεστ αλλά και ο τρόπος ζωής, προσφέροντας πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα στη διάγνωση από τις υπάρχουσες μεθόδους.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η μόνη που υποδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνητή νοημοσύνη στη διάγνωση της άνοιας. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και μια ακόμα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Αύγουστο. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχει και η Ελληνίδα ερευνήτρια Ζωή Κουρτζή, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει τη νόσο της άνοιας σε μόλις μια ημέρα, όταν οι παραδοσιακές μέθοδοι χρειάζονται μήνες για το πόρισμά τους.

Ο αλγόριθμος που δημιούργησε η Ελληνίδα ερευνήτρια, εκπαιδεύεται διαβάζοντας χιλιάδες εγκεφαλικές απεικονίσεις ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, ώστε να κάνει συγκρίσεις όταν κληθεί να μελετήσει μία νέα απεικόνιση εγκεφάλου. Όσο περισσότερες εγκεφαλικές απεικονίσεις διαβάζει, τόσο ταχύτερα θα καταλήγει σε συμπεράσματα, σημειώνει η κα Δρ. Κουρτζή.

Μια τέτοια εξέλιξη όπως είναι κατανοητό θα είναι καθοριστική για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο