Tέταρτη Γεωργική Επανάσταση

Η μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον είναι πλέον επιτακτική και στον αγροτικό τομέα. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας  αποτελεί όχι μόνο επιλογή αλλά κυρίως ανάγκη για το γεωργικό επιχειρείν.

Από την πρώτη γεωργική επανάσταση, στην οποία έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα γεωργικά εργαλεία, μέχρι και την τρίτη των δεκαετιών 1950-1960, με την υιοθέτηση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και μεθόδων καλλιέργειας υψηλής απόδοσης, οι αλλαγές μεταμόρφωσαν τη γεωργία. Στις μέρες μας, η εντατική γεωργία όπως διαμορφώθηκε τις τα προηγούμενα χρόνια, θεωρείται υπεύθυνη για ένα σημαντικό τμήμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, την ώρα που στις δυτικές κοινωνίες υπάρχει αφθονία τροφίμων, στον αντίποδα βρίσκονται πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες αυξάνεται ο υποσιτισμός.

Η ανθρωπότητα αναζητά επειγόντως μια τέταρτη αγροτική επανάσταση, που θα αναμορφώσει το τοπίο δίνοντας λύσεις. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις σύγχρονες τεχνολογίες και τις νέες προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η «έξυπνη» γεωργία.

Η «έξυπνη» γεωργία

Στο κοντινό μέλλον τα μηχανήματα και η τεχνολογία θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των καλλιεργειών. Μέσα από τη χρήση «έξυπνων» μηχανημάτων και με τη συμβολή του δικτύου 5G, οι καλλιέργειες πολλαπλασιάζονται και η παραγωγή μεγιστοποιείται. Χαρακτηριστικά, η παρακολούθηση των καλλιεργειών γίνεται σε πραγματικό χρόνο και απομακρυσμένα δίνοντας πολλές δυνατότητες για έγκαιρη αντιμετώπιση προκλήσεων που οφείλονται στα καιρικά φαινόμενα ή άλλες απρόσμενες μέχρι πρότινος μεταβολές. Παράλληλα, τα τεχνολογικά μέσα καθιστούν ευκολότερο για τις αγροτικές επιχειρήσεις να συνδέονται με τους πελάτες τους και άλλα μέρη της αλυσίδας παραγωγής, με στόχο την αξιοποίηση των νέων παραγωγικών εργαλείων IoT και μας βοηθούν να μειώσουμε κόστη μετακίνησης, αλλά και να κάνουμε ορθή χρήση του νερού και των λιπασμάτων.

Το εύρος της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία είναι τεράστιο. Συστήματα ΑΙ μπορούν να επεξεργάζονται, να συνθέτουν και να αναλύουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων για τη βελτίωση της παραγωγής και την αύξηση της σοδειάς. Σταθερά και ασταμάτητα, κάθε μέρα, όλη μέρα, βοηθώντας το γεωργό στα χωράφια και τον υπάλληλο των μεταποιητικών μονάδων ή των εργοστασίων. Η τεχνητή νοημοσύνη υπερτερεί του ανθρώπου στην ανίχνευση και στη διάγνωση προβλημάτων, όπως οι ασθένειες των φυτών, αλλά και στην πραγματοποίηση προβλέψεων, όπως η απόδοση της καλλιέργειας και ο καιρός. Μπορεί να απαλλάξει πλήρως το γεωργό, τον καλλιεργητή από την εργασία, αυτοματοποιώντας την άροση, την προετοιμασία δηλαδή του εδάφους, τη φύτευση, τη λίπανση, την παρακολούθηση και τη συγκομιδή της σοδειάς.

Επιπρόσθετα, οι αλγόριθμοι ρυθμίζουν ήδη τα πλέγματα άρδευσης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους, ελέγχουν ρομπότ παρακολούθησης του εδάφους και επιβλέπουν μια σειρά από μηχανήματα: από ρόβερ ανίχνευσης ζιζανίων, έως αυτοοδηγούμενα τρακτέρ, ακόμα και θεριζοαλωνιστικές μηχανές.

Ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που καλλιεργεί την προσδοκία για ακόμα περισσότερες στο μέλλον, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις δυνατότητες που ανοίγονται. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πραγματικά να φέρει την επανάσταση στη γεωργία. Ωστόσο, η ταχεία και ευρεία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην γεωργία για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ασφάλειας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μαζική είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πιθανές «κερκόπορτες», χαράροντας συστήματα, ακόμα και συσκευές, ενώ πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο ατυχημάτων Επομένως, η ένταξη του ΑΙ στη γεωργική, παραγωγική διαδικασία, η ανάπτυξη προηγμένων και αυτόνομων τεχνολογιών στον κλάδο, πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο