Θα είναι το 2023 η χρονιά του metaverse;

Αποτέλεσε ένα από τα πιο μεγάλα buzzwords στο χώρο της τεχνολογίας το 2022. Εταιρείες κολοσσοί έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις, τοποθετώντας ακόμα και δισεκατομμύρια δολάρια στο metaverse, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να αποκομίζουν τα αναμενόμενα οφέλη; Μπορεί το 2023 να αποτελέσει τη χρονιά που το metaverse θα κάνει το παραπάνω βήμα και θα κεντρίσει στην πράξη το ενδιαφέρον των χρηστών, τουλάχιστον ενός σημαντικού πυρήνα τους, προκειμένου να αρχίσει να εκπληρώνει τις προσδοκίες και τις προοπτικές από τις οποίες περιβάλλεται;

Συνοπτικά, το metaverse ορίζεται ως ένας εικονικός κόσμος στον οποίο οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες και να αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο μέσα σε προσομοιωμένα σενάρια, με αναλυτές και ειδικούς από τον κλάδο της τεχνολογίας να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ψωνίζουν, αλληλεπιδρούν και καταναλώνουν περιεχόμενο. Για κάποιες εταιρείες, το metaverse έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει το next big thing στα ψηφιακά μέσα, αν και στην παρούσα φάση βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, άλλοι υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2030 η αξία της αγοράς του metaverse μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το metaverse εξαρτάται από πλήθος επιμέρους τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχουν η εικονική πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και η επαυξημένη πραγματικότητα. Κατά συνέπεια η ανάπτυξή του εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την ωριμότητα όλων των προαναφερθεισών τεχνολογιών. Για πλήθος αναλυτών, τεχνολογίες όπως το VR ή το AR δεν έχουν φθάσει στο απαραίτητο επίπεδο για να ωθήσουν το κοινό στην ευρεία υιοθέτησή του. Εκτιμούν ότι το 2023 θα αποτελέσει μια χρονιά περιορισμένου ενδιαφέροντος, που αποδίδεται στην απουσία ενός ενιαίου οράματος από τις εταιρείες, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί μια αβεβαιότητα για το μέλλον και την κατεύθυνση που θα πάρει αυτός ο νέος εικονικός κόσμος. Μια πραγματικότητα που μάλλον επιβεβαιώνεται αν ρίξουμε μια ματιά στις εταιρείες που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στο metaverse. Κάθε μία (ανάλογα με τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται) έχει διαφορετικά σχέδια για το νέο εικονικό κόσμο, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες και να μοιάζουν ασύνδετες και να δημιουργούν μια σύγχυση στο κοινό.

Όμως, αυτή η αναμενόμενη «ψυχρή περίοδος» για το metaverse παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για τις υποκείμενες τεχνολογίες να αναπτυχθούν και να θέσουν πιο γερά θεμέλια. Κάτι που μοιάζει να συμβαίνει ήδη στην Κίνα. Για την ώρα οι κινεζικές εταιρείες έχουν αφήσει στις δυτικές τον πρώτο λόγο στην ανάπτυξη του metaverse, ωστόσο παρατηρείται μια έντονη επένδυσή τους σ’ αυτές τις υποκείμενες τεχνολογίες. Όπως συνέβη και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν (π.χ. στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, στο 5G κ.α.) ο κεντρικός σχεδιασμός της Κίνας μπορεί να τη βοηθήσει στην ανάπτυξη του metaverse και οι εταιρείες της χώρας να πάρουν το πλεονέκτημα έναντι εκείνων της Δύσης.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο