Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο: Πού το βρίσκουμε και πώς ωφελεί τα παιδιά;

Ένας καλός ιστότοπος ή μια ποιοτική εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει μέσα από διασκεδαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες τα παιδιά να μάθουν, να αναπτυχθούν και να εκφραστούν.
Κοπέλα κοιτάει το κινητό της χαμογελώντας

Το ζητούμενο όμως για τους γονείς είναι το πώς θα εντοπίσουμε το θετικό αυτό περιεχόμενο έτσι ώστε να ωθήσουμε τα παιδιά μας να το χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν.  

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο»;

Αναφερόμαστε σε ένα διαδίκτυο που «επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν, να διασκεδάζουν, να δημιουργούν, να απολαμβάνουν, να έχουν αυτοσεβασμό, να ενισχύει τη συμμετοχή τους στην κοινωνία και να τα παροτρύνει να παράγουν και να διανέμουν το δικό τους θετικό περιεχόμενο».

Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος της καμπάνιας Positive Online Content (POCC) που δημιούργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός INSAFE για να προωθήσει τη δημιουργία και τη χρήση του θετικού περιεχομένου στο διαδίκτυο μέσω του ιστότοπου www.betterinternetforkids.eu.

Ποια είναι τα οφέλη του θετικού περιεχομένου για τα παιδιά μας;

Η έκθεση των μικρών παιδιών σε υψηλής ποιότητας διαδικτυακό περιεχόμενο από τις πρώτες εμπειρίες τους μπορεί να τα διδάξει πώς να αναγνωρίζουν τα βασικά συστατικά του κατάλληλου και θετικού περιεχομένου και των υπηρεσιών, και κατ’ επέκταση να τα προστατέψει από ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.

Έχοντας υπόψη ότι το ψηφιακό περιεχόμενο διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση, καλό είναι και εμείς οι γονείς να αξιοποιούμε παράλληλα με τους εκπαιδευτικούς τις απεριόριστες δυνατότητες που παρέχει το θετικό περιεχομένο στο διαδίκτυο δίνοντας συγκεκριμένες προτάσεις στα παιδιά μας μέσω του www.betterinternetforkids.eu και του www.saferinternet4kids.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Πηγή: www.e-parenting.gr

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο