Τι αλλάζει στο gaming η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft;

Τα τελευταία χρόνια η αγορά του gaming έχει εξελιχθεί σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο με αμύθητα κέρδη. Μόνο για το 2021 η παγκόσμια αγορά του παιχνιδιού εκτιμάται ότι πλησίασε τα 174 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2027, θα φθάσει τα 315 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το «παιχνίδι» χρόνο με το χρόνο σοβαρεύει. Οι κονσόλες έχουν εκατομμύρια πωλήσεις, τα gaming PCs αποτελούν την πιο hot κατηγορία των προσωπικών υπολογιστών, οι τίτλοι των παιχνιδιών αποκτούν φανατικές κοινότητες χρηστών. Ταυτόχρονα, τα eSports δίνουν έπαθλα εκατομμυρίων δολαρίων και οι νεοεισερχόμενοι στο χώρο, όπως η Google ή η Nvidia, προσφέρουν cloud gaming υπηρεσίες, επιζητώντας το δικό τους κομμάτι από μια τεράστια πίτα.

Όπως είναι φυσικό, τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και το οικοσύστημά τους, εξαγοράζοντας κορυφαία στούντιο ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Οι 15 μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο του gaming που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 μέχρι σήμερα μαρτυρούν τις συνεχείς ανακατατάξεις στον χώρο, ενώ στην πρώτη δεκάδα συγκαταλέγονται τρεις κινήσεις της τελευταίας χρονιάς. Αυτή, όμως, που δημιούργησε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι εκείνη της απόκτησης της Activision Blizzard από τη Microsoft, τόσο λόγω των ονομάτων, αφού η Activision Blizzard είναι το στούντιο που δημιούργησε μεταξύ άλλων το Call of Duty και το World of Warcraft καθώς και μερικούς ακόμα πολύ γνωστούς τίτλους παιχνιδιών με δεκάδες εκατομμύρια φίλους, όσο και λόγω της αξίας της, η οποία πλησίασε τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να φανεί το μέγεθος της, αξίζει να σημειώσουμε πως είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη, από την μέχρι τώρα σημαντικότερη εξαγορά όλων των εποχών στον κλάδο του gaming, δηλαδή εκείνη της Zynga από την Take Two Interactive, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Microsoft σε οποιοδήποτε κλάδο που δραστηριοποιείται.

Προφανώς για την Microsoft προκύπτουν σημαντικά οφέλη από τη συγκεκριμένη κίνηση. Έχοντας ήδη αποκτήσει σημαντικά στούντιο στο πρόσφατο παρελθόν, όπως τη ZeniMax Media, ο αμερικανικός κολοσσός ενισχύει ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα που χτίζει γύρω από το Xbox και την υπηρεσία Xbox Game Pass, προσελκύοντας εκατομμύρια gamers από όλο τον κόσμο με αποκλειστικούς τίτλους παιχνιδιών.  

Όμως τα μεγαλύτερα οφέλη ενδεχομένως να σχετίζονται και με το μέλλον του gaming συνολικά και τις προοπτικές του στο metaverse, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα των τεχνολογικών κολοσσών. Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Natella στην ανακοίνωση της εξαγοράς της Actrivision Blizzard ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το gaming είναι η πιο δυναμική και συναρπαστική κατηγορία ψυχαγωγίας σήμερα και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφορμών metaverse». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το gaming είναι το «πρώτο metaverse» και αν τελικά το στοίχημα του μετα-σύμπαντος καρποφορήσει το gaming θα αναδειχθεί ως ο ηγέτης του με τις εταιρείες ανάπτυξης παιχνιδιών να κυριαρχήσουν στους εικονικούς κόσμους του μέλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συγκεντρωτικές κινήσεις των τελευταίων ετών, με στόχο τη δημιουργία λιγότερων αλλά ισχυρότερων πόλων, θα συνεχιστούν. Ήδη πολλοί αναλυτές εικάζουν πως στο στόχαστρο των εξαγορών βρίσκονται η Electronic Arts (EA Sports FIFA, Need for Speed) και η Ubisoft (Assassin’s Creed) από το χώρο των παιχνιδιών την, ενώ από τον χώρο του metaverse η Roblox, μία πλατφόρμα με αξία 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εκτόξευση του gaming έχει ήδη ξεκινήσει και το μέλλον της αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστικό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ίδια τα παιχνίδια.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο