Το ενεργειακό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα επιχειρήσεων, οργανισμών, ακόμα και κρατών τα τελευταία χρόνια. Είτε αποσπασματικά, είτε σε συνεργασία όλες οι παραπάνω πλευρές επεξεργάζονται πλήθος λύσεων για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης, που όχι μόνο θα είναι αποτελεσματικές, αλλά και θα είναι λιγότερο (αν όχι ουδέτερες) επιβαρυντικές για το περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο των τελευταίων χρόνων. Ο αέρας και ο ήλιος αποτελούν τεράστιες καθαρές πηγές παραγωγής ενέργειας, που ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλευτεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ανάγκες της ανθρωπότητας είναι σταθερά ανοδικές. Όμως ο άνεμος δεν έχει σταθερά την ίδια ένταση, ενώ ο ήλιος μας λούζει με τις ακτίνες του μόνο τις μισές ώρες της ημέρας.
Και η βαρύτητα αναρωτήθηκαν κάποιοι πρωτοπόροι ερευνητές; Η βαρύτητα είναι μια σταθερά, μια αστείρευτη δύναμη που δεν εξαντλείται και για αυτούς τους πρωτοπόρους μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας στον αγώνα δρόμου της λύσης του ενεργειακού. Όχι απαραίτητα να λειτουργεί αυτόνομα, αλλά συμπληρωματικά με τις άλλες ΑΠΕ, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο και περιβαλλοντικά ουδέτερο ενεργειακό «κοκτέιλ» για τα επόμενα χρόνια.
Πώς λοιπόν μπορεί να αξιοποιηθεί η βαρύτητα στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα τι είναι οι «μπαταρίες βαρύτητας» που έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται κάποιες πρωτοπόρες εταιρείες; Οι πρωτότυπες διατάξεις που έχουν αναπτύξει βασίζονται στην ίδια αρχή. Όταν υπάρχει περίσσευμα ενέργειας από τις ΑΠΕ, αυτό αξιοποιείται για την έλξη ενός μεγάλου βάρους στην κορυφή ενός πύργου ή φρεατίου, σε μια απόσταση αρκετών δεκάδων μέτρων πάνω από το έδαφος. Σ’ αυτό το ύψος το βάρος (αρκετών τόνων) παραμένει αιωρούμενο, το οποίο σε όρους φυσικής σημαίνει δυναμική ενέργεια. Όμως στο χρονικό διάστημα που υπάρχει ύφεση στην παραγωγή ενέργειας (από τις ΑΠΕ) το βάρος απελευθερώνεται αργά αλλά σταθερά προς τα κάτω, με την επίδραση της βαρύτητας. Αυτή η κύλιση ενεργοποιεί ηλεκτροκινητήρες που παράγουν ρεύμα, το οποίο μεταφέρεται στο δίκτυο. Οι οραματιστές τους θεωρούν ότι με τις μπαταρίες βαρύτητας δημιουργείται ένας τέλειος κύκλος παραγωγής ενέργειας, με τις ΑΠΕ να αποτελούν την κατ’ εξοχήν πηγή και τις μπαταρίες να έρχονται να τον συμπληρώνουν όταν είναι απαραίτητο.
Προφανώς για τη χρήση των μπαταριών βαρύτητας σε ευρεία κλίμακα υπάρχουν ακόμα μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αφού θα πρέπει να βρεθεί πλήθος κατάλληλων χώρων σε όλο τον κόσμο για τις απαραίτητες υποδομές, τις διατάξεις που περιγράψαμε προηγουμένως. Παροπλισμένα ανθρακωρυχεία, λατομεία και άλλα παρόμοιου τύπου σημεία είναι απαραίτητα ώστε να φιλοξενήσουν αυτές τις διατάξεις που χρειάζονται και μεγάλο χώρο (σε μήκος και ύψος) για να είναι αποτελεσματικές στο γενικότερο δίκτυο παραγωγής ενέργειας.
Για την ώρα λοιπόν οι μπαταρίες βαρύτητας αποτελούν ένα φιλόδοξο concept παραγωγής ενέργειας με πολλές προσδοκίες. Το μέλλον θα δείξει αν θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο ή θα καταφέρουν τελικά να δημιουργήσουν μαζί με τις ΑΠΕ ένα πολύτιμο ενεργειακό μείγμα για να απομακρυνθεί η ανθρωπότητα από τα ορυκτά.