Τι είναι το 5G και γιατί δημιουργεί τόσες προσδοκίες

2G, 3G, 4G, 5G, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την είσοδο της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια εντελώς νέα εποχή. Μια νέα εποχή με πρωτοφανείς εμπειρίες για τον καταναλωτή, με απίστευτες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις και με πολύ υψηλές προσδοκίες για την οικονομία συνολικά. Το 5G αποτελεί την πιο σημαντική αναβάθμιση της κινητής τηλεφωνίας, η απαραίτητη προϋπόθεση για πολλούς για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που θα δώσει ώθηση στις υπόλοιπες σύγχρονες τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα κόσμο και μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική από σήμερα. Σ’ αυτή τη νέα εποχή η Ελλάδα μπαίνει από τους πρώτους μήνες του 2021, όταν και θα δούμε τα πρώτα δίκτυα να αναπτύσσονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας.

Γιατί όμως το 5G δημιουργεί τόσες υποσχέσεις; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν τις υποσχέσεις για μια τεχνολογική επανάσταση, πολύ μεγαλύτερη από όσες έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα; Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία του 5G που κάνουν τη διαφορά: ανεπανάληπτες ταχύτητες έως 1Gbps, μηδενική καθυστέρηση στην απόκριση της σύνδεσης, δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης πολύ περισσότερων συσκευών από τα σημερινά δίκτυα αλλά και δυνατότητα έξυπνης κατανομής των πόρων των δικτύων, προκειμένου να εξυπηρετούνται σε προτεραιότητα κρίσιμες υποδομές και εφαρμογές.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα μείγμα που θα δώσει ζωή σε πρωτοφανείς εφαρμογές και λύσεις, που δεν τις έχουμε ξαναδεί, αφού το 5G θα μπορεί να διαχειριστεί τις τεράστιες ποσότητες των data που θα απαιτούν. Αυτόνομα οχήματα, που θα κινούνται χωρίς οδηγό, έξυπνες υποδομές στις πόλεις, βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας και τηλεϊατρικής, χειρουργικές επεμβάσεις από απόσταση και έξυπνα νοσοκομεία, νέες απαιτητικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, συνεργασία ρομπότ και ανθρώπων στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, βαριές και επικίνδυνες εργασίες που θα πραγματοποιούνται πλέον από απόσταση και άρα με ασφάλεια μας δίνουν μια εικόνα για την έκρηξη των αλλαγών που αναμένεται να δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια, χάρη στο 5G.

Την ίδια στιγμή η online εμπειρία των χρηστών θα ανέβει πολλά επίπεδα. Χάρη στις υπερυψηλές ταχύτητες βαριά αρχεία θα κατεβαίνουν σε μια στιγμή στη συσκευή μας και το ίδιο γρήγορα θα μπορούμε να μοιραστούμε online τα δικά μας αρχεία. Για παράδειγμα, μία ταινία πολύ υψηλής ανάλυσης ακόμα και 8Κ θα κατεβαίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στη συσκευή μας ή ένα παιχνίδι δεκάδων GBs σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ταυτόχρονα, θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη διασύνδεση περισσότερων συσκευών στο Internet ή και μεταξύ τους, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο Internet of Things του σπιτιού μας. Επιπρόσθετα, οι απίστευτες ταχύτητες του 5G θα δημιουργήσουν και μια αλυσιδωτή αντίδραση και στις υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι εταιρείες. Φανταστείτε για παράδειγμα συναυλίες και αθλητικούς αγώνες που θα μπορούμε να επιλέγουμε εμείς, ανά πάσα ώρα και στιγμή, από ποια κάμερα θέλουμε να τα παρακολουθούμε.

Το 5G υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο, όπως τον ξέρουμε σήμερα, όπως έκανε πριν από πολλά χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα, φέρνοντας άπειρες πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας αλλά και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο