Τι είναι το 5G Stand Alone;

Εδώ και περίπου δύο χρόνια η Ελλάδα έχει μπει στην εποχή του 5G. Πλήθος χρηστών σε πολλές πόλεις της χώρας μας απολαμβάνουν ήδη πολύ υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, ακόμα και σε επίπεδα που πλησιάζουν ή αγγίζουν το 1Gbps. Σε σύγκριση με μερικά χρόνια πίσω, η εμπειρία των συνδρομητών είναι πολύ καλύτερη, οι οποίοι σταδιακά μυούνται στην επανάσταση που υπόσχεται να προσφέρει η τελευταία γενιά κινητής τηλεφωνίας.

Σε αυτήν την πορεία εξέλιξης, την πορεία αλλαγών, το επόμενο βήμα είναι η μετάβαση στα δίκτυα 5G Stand Alone. Στην Ελλάδα αυτή η αλλαγή αναμένεται να συμβεί μέσα στη χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει. Τι είναι όμως το 5G Stand Alone (ή 5G SA πιο σύντομα); Και γιατί αναμένεται να κάνει τη διαφορά στις υπηρεσίες που πρόκειται να δούμε στο μέλλον;

Προσπαθώντας να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται, στα υπάρχοντα δίκτυα 5G ο πυρήνας των υποδομών τους εξακολουθεί να είναι 4G. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν οι περισσότεροι πάροχοι στον κόσμο, προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη των νέων δικτύων και να δώσουν σε περισσότερους χρήστες μια πρώτη γεύση από τις νέες ταχύτητες που υπόσχεται η νέα γενιά. Με το 5G SA, o πυρήνας των υποδομών θα περάσει και αυτός στην πέμπτη γενιά, εξελίσσοντας σε πλήρως ανεξάρτητα 5G τα υπάρχοντα δίκτυα. Για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του το 5G αυτή η μετάβαση είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού θα βελτιώσει σημεία, όπως η διαχείριση της συνδεσιμότητας, της κινητικότητας, του ελέγχου ταυτότητας των χρηστών και αρκετά ακόμη.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, το 5G δεν υπόσχεται μόνο υψηλότερες ταχύτητες. Αυτό είναι μόνο μία πτυχή από τις πολλές στις οποίες έρχεται να βελτιώσει η νέα γενιά κινητής. Η καθυστέρηση ανταπόκρισης των δικτύων (latency), η δυνατότητα σύνδεσης πολύ περισσότερων συσκευών στο δίκτυο, η έξυπνη κατανομή πόρων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποδομών και υπηρεσιών είναι μερικά ακόμα από τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς. Με τη μετάβαση σε δίκτυα 5G SA όλα τα παραπάνω θα αρχίσουν να μετουσιώνονται στην πράξη. Ενδεικτικά, σε ένα πιλοτικό λανσάρισμα δικτύου 5G SA, παρατηρήθηκε βελτίωση κατά 23% στην καθυστέρηση και αύξηση του χρόνου σύνδεσης των χρηστών στο συγκεκριμένο δίκτυο (με απλά λόγια πολύ λιγότερες μεταπτώσεις από το 5G στο 4G) κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου το δίκτυο είναι πιο αραιό σε σχέση με τις αστικές.

Αυτές είναι ουσιαστικές αλλαγές για την επανάσταση που θα προσφέρει το 5G. Για παράδειγμα το latency είναι κρίσιμη παράμετρος για να απολαύσεις μια καλή εμπειρία gaming. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη είναι η κρισιμότητα όταν στην εξίσωση του gaming θα μπουν μαζικά τεχνολογίες, όπως το VR ή το ΑR;

Ακόμα όμως πιο κρίσιμης σημασίας είναι για τη λειτουργία των υποδομών, αλλά και των επιχειρήσεων. Εξελίξεις, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η παρακολούθηση ασθενών από απόσταση ή τα «απομακρυσμένα χειρουργεία» ή ο έλεγχος από απόσταση κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν τα δίκτυα 5G δεν εξασφαλίζουν απειροελάχιστη καθυστέρηση στην ανταπόκρισή τους ή την έξυπνη κατανομή πόρων.

Το 5G υπόσχεται να φέρει ασύλληπτες προοπτικές και αλλαγές στην καθημερινότητά μας και το 5G Stand Alone είναι το απαραίτητο βήμα στη νέα αυτή εποχή.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο