Τι είναι το AIoT και γιατί πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του IoT στη βιομηχανία

Μεμονωμένα, τόσο το Internet of Things (IoT) όσο και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι ισχυρές τεχνολογίες, που δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες σε πάρα πολλούς τομείς. Όμως οι δύο παραπάνω τεχνολογίες δεν λειτουργούν απαραίτητα αποκομμένα και ανεξάρτητα. Ο συνδυασμός τους έχεις φέρει πλέον ένα νέο αγγλικό όρο στη ζωή μας, το ΑΙοΤ, που στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε ως την τεχνητή νοημοσύνη των πραγμάτων (Artificial Intelligence of Things).

Σε μια απλουστευμένη απόδοση, το IoT είναι το ψηφιακό νευρικό σύστημα, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο εγκέφαλος ενός συστήματος ΑΙοΤ.

Για να κατανοήσουμε πλήρως το ΑΙοΤ, ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο συνθετικό του. Όταν συσκευές/πράγματα, όπως ψυγεία, ψηφιακοί βοηθοί, αισθητήρες, φορητές συσκευές και άλλος εξοπλισμός είναι συνδεδεμένος στο Internet, μπορούν να αναγνωριστούν από άλλες συσκευές, να συλλέγουν και να επεξεργάζονται δεδομένα, έχουμε το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things). Επομένως, όταν προστίθεται τεχνητή νοημοσύνη στο Διαδίκτυο των πραγμάτων, σημαίνει ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να αναλύουν δεδομένα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να ενεργούν (πάνω σε αυτά τα δεδομένα) χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το αποτέλεσμα του ΑΙοΤ είναι ένα έξυπνο, διασυνδεδεμένο δίκτυο συσκευών, που απελευθερώνει τη δύναμη των data, αποτελεσματικότερα και ταχύτερα. Στη μικρή εικόνα, αυτή ας πούμε ενός έξυπνου οικιακού ΙοΤ δικτύου, οι συσκευές μαθαίνουν από τη συμπεριφορά του χρήστη και αρχίζουν να λειτουργούν αυτόματα βάσει αυτής της συμπεριφοράς. Μία «έξυπνη» καφετιέρα μπορεί να ετοιμάζει τον πρωινό καφέ, σύμφωνα με την ώρα που έχει ρυθμίσει ο χρήστης στο ξυπνητήρι του, ενώ ένα έξυπνο αυτοκίνητο μπορεί να ενεργοποιεί την προθέρμανση του εσωτερικού του, ανάλογα με το καθημερινή του αναχώρηση για την εργασία.

Όμως τα μεγαλύτερα οφέλη από το ΑΙοΤ διαπιστώνονται στη λειτουργία των επιχειρήσεων και κυρίως στη βιομηχανία. Η σύγκλιση της τεχνητής νοημοσύνης με το Internet of Things σε διάφορα πεδία, από τη μεταποίηση έως την εξόρυξη θεωρείται κομβικής σημασίας, προκειμένου οι κλάδοι αυτοί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να μειώσουν τα πιθανά ανθρώπινα λάθη. Από αναλυτικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο έως αισθητήρες αλυσίδας εφοδιασμού, οι έξυπνες ΙοΤ συσκευές συμβάλλουν στην αποτροπή δαπανηρών σφαλμάτων στη βιομηχανία. Συμπεράσματα που συμφωνούν και με μια πρόσφατη έρευνα, στην οποία το 90% από 450 επικεφαλής επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο ανέφερε ότι η χρήση σε μεγάλο βαθμό της τεχνητής νοημοσύνης στις IoT λειτουργίες ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το IoT σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζονται να είναι πιο ανταγωνιστικές από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το IoT, με διψήφιο περιθώριο σε διάφορους κρίσιμους επιχειρηματικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας επιτάχυνσης των εργασιών, της εισαγωγής νέων ψηφιακών υπηρεσιών, της βελτίωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων και της μείωσης του κόστους. Ενδεικτικά, εταιρείες που χρησιμοποιούν δεδομένα IoT χωρίς τεχνητή νοημοσύνη σημείωσαν αύξηση της ταχύτητας των λειτουργιών τους κατά 32%, ενώ εταιρείες που χρησιμοποιούν και τεχνητή νοημοσύνη, παρατήρησαν αύξηση που έφτασε το 53%.

Συμπεράσματα που μαρτυρούν ότι δικαίως η σύγκλιση ΑΙ και ΑΙοΤ  θα επαναπροσδιορίσει το μέλλον του βιομηχανικού αυτοματισμού, κάνοντας πράξη το «έξυπνο εργοστάσιο» του μέλλοντος.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο