Τι είναι το metaverse;

Στις 29 Ιουλίου ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο σε μερικά χρόνια θα εξελιχθεί σε μια «metaverse» εταιρεία. Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επένδυση που πραγματοποιεί το Facebook γι’ αυτήν την εξέλιξη, εκτιμήσεις ανεβάζουν τα κεφάλαια που δαπανά η εταιρεία σ’ αυτήν την αλλαγή στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τι είναι λοιπόν το metaverse που οδηγεί το Facebook και αρκετές ακόμη μεγάλες εταιρείες να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο πεδίο; Αν και ακριβής ορισμός για τη νέα έννοια που μπαίνει σταδιακά στη ζωή μας δεν υπάρχει, τα δύο συνθετικά τους μας δίνουν μια πρώτη εικόνα. Το πρόθεμα meta (πέρα) και το verse, που προέρχεται από το universe (σύμπαν). Με μια ελεύθερη μετάφραση το metaverse σημαίνει «πέρα από το σύμπαν» ή «το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη του Internet», αφού σήμερα σε ένα μεγάλο βαθμό το Internet διαμορφώνει τον κόσμο μας.

H πρώτη αναφορά του όρου έγινε πριν από 30 χρόνια, από τον συγγραφέα Νιλ Στίβενσον στο βιβλίο του Snow Crush. Τόσο η συγκεκριμένη αναφορά όσο και οι επόμενες (π.χ. στο βιβλίο Ready Player One, το 2011) με το metaverse περιγράφουν μία νέα πραγματικότητα, στην οποία τα όρια μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και αληθινής ζωής είναι θολά. Για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας το metaverse είναι πλέον ένας εικονικός κόσμος μέσα στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορεί να εργάζονται, να ταξιδεύουν, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και video games ή να έχουν κοινωνικές επαφές. Άλλωστε, η κοινωνική αλληλεπίδραση βρίσκεται στον πυρήνα του metaverse, σύμφωνα με τους υπερασπιστές της ιδέας του.

Το metaverse αποτελεί το επόμενο στάδιο των τεχνολογιών Augmented Reality και Virtual Reality, που μας σύστησαν τον εικονικό κόσμο και έχουν έτσι κι αλλιώς στον πυρήνα τους ένα μείγμα του πραγματικού με τον εικονικό κόσμο. Στο metaverse, όπως το φαντάζονται και το εξελίσσουν οι εταιρείες, θα υπάρχουν διαδικτυακοί χώροι, στους οποίους οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους πολυδιάστατα, θα μπορούν να βυθίζονται στον ψηφιακό κόσμο και το περιεχόμενό του, να ζουν σε ένα βαθμό σ’ αυτό, αντί να είναι απλοί θεατές, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το παιχνίδι Fortnite, στον ψηφιακό κόσμο του οποίου φιλοξενούνται παρουσιάσεις προϊόντων και άλλες εκδηλώσεις. Μάλιστα, τον προηγούμενο Αύγουστο, το avatar της γνωστής τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε έδωσε μια συναυλία για τους χρήστες του Fortnite.

«Εμπειρίες δηλαδή που μπορεί να μην είναι αληθινές αλλά μοιάζουν πολύ σαν να είναι», όπως ανέφερε και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο όραμά του για το επόμενο στάδιο του Facebook.

Είμαστε κοντά ή μακριά από ένα τέτοιο εικονικό κόσμο; Η αλήθεια είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο του metaverse, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι ο κόσμος του metaverse δεν θα είναι έτοιμος πριν από το τέλος της δεκαετίας, ίσως και λίγο αργότερα.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο