Τι φέρνει το 5G στη σχέση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Πολιτών

Σόνια Χαϊμαντά
Δημοσιογράφος, Διδάσκουσα στο τμήμα Ε-ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

Ενημέρωση σε real time, live εμπειρίες με Εικονική και Επαυξημένη πραγματικότητα (VR και AR)  

Ο πρώτος, ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο το 5G θα ωφελήσει ΜΜΕ και Πολίτες είναι κάτι περισσότερο από προφανής: Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο θα επιταχύνουν την πρόσβαση του πολίτη στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, σε αξιόπιστα ΜΜΕ που επενδύουν στην τεχνολογία, τη διάδραση και την εμπειρία των χρηστών τους.

Στο μηντιακό οικοσύστημα του μέλλοντος που θα λειτουργεί στα πρότυπα ενός ανοικτού και διασυνδεδεμένου ευρωπαϊκού κόσμου, το 80% των ενηλίκων θα έχει τη δυνατότητα έως το 2030 να αναζητεί γρήγορα και έξυπνα όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν δεδομένου ότι όλα τα νοικοκυριά της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές να διαθέτουν κάλυψη 5G.

Γρήγορα data, ο νέος «χρυσός»

Στη δεκαετία του 90, όταν ξεκίνησε η επανάσταση του Διαδικτύου κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τότε ότι θα άλλαζε για πάντα ο τρόπος με τον οποίο θα  συγκεντρώνονται και θα καταναλώνονται οι ειδήσεις και οι πληροφορίες. Η ευρεία διαθεσιμότητα ευρυζωνικών υπηρεσιών συνέχισε να κλείνει την «ψαλίδα» μεταξύ αναγνωστών και newsrooms, επιτρέποντας το εξατομικευμένο «σερβίρισμα» των πληροφοριών, για την προσέγγιση αναγνωστών όποτε και όπου υπάρχει σύνδεση δικτύου.

Από τότε έως σήμερα, η Τεχνολογία αξιοποίησε πάμπολες προκλήσεις και ευκαιρίες για να φτάσει σήμερα να μεταδίδει σε nanoseconds φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, μεγάλα βίντεο ή «βαριά» αρχεία.

Με τη βοήθεια μιας σύνδεσης 5G Ultra Wideband, ένας φωτογράφος των «New York Times» μπορεί να στείλει περισσότερες από 6.200 εικόνες από το «κόκκινο χαλί» των Βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες στην αίθουσα ειδήσεων της Νέας Υόρκης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Η άμεση σύνδεση σημαίνει ότι ο φωτογράφος δε χρειάζεται να «τρέξει» κάρτες SD στο κέντρο multimedia για μεταφόρτωση και να χάσει πολύτιμο χρόνο που αναμφίβολα του χρειάζεται για να βγάλει τα τελειότερα πλάνα και τις καλύτερες πλαν σεκάνς.

Άλλωστε σε μια εποχή, όπου τα social media και η δημοσιογραφία των πολιτών κυριαρχούν, η ταχύτητα μετράει το ίδιο αν όχι και περισσότερο από την ποιότητα. Η λεπτομέρεια κρίνεται στο ποιος θα δημοσιεύσει πρώτος την είδηση και όχι ποιος θα την αναλύσει σε βάθος.Ταυτόχρονα, η τεχνολογία νέας γενιάς μπορεί να δώσει στους επαγγελματίες δημοσιογράφους και τους συντάκτες ροής στο newsroom ταχύτερη πρόσβαση στις αναφορές από το πεδίο. Όπου υπάρχει σύνδεση 5G Ultra Wideband, οι δημοσιογράφοι – ανταποκριτές μπορούν να στείλουν μαζικά αρχεία δεδομένων στους συντάκτες τους πίσω στη χώρα τους γρηγορότερα, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν σύνθετες εμπειρίες περιεχομένου από μια ισχυρή δόση «πρώτων υλών» σε επίπεδο πληροφοριών, γεγονός που αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντικό στους πολεμικούς ανταποκριτές κατά το ξέσπασμα του πολέμου στηνΟυκρανία

Η αίθουσα ειδήσεων είναι παντού

Ωστόσο, απέχουμε πολύ από το να συνειδητοποιήσουμε τι μπορεί να κάνει το 5G για τη Δημοσιογραφία. Αλλά καθώς οι περισσότεροι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και συνδρομητές αποκτούν πρόσβαση σε συσκευές με δυνατότητα 5G, αυτή η φουτουριστική ιστορία από ένα γοητευτικό παραμύθι μετατρέπεται σε σκηνές από την καθημερινότητα και παίρνει σάρκα και οστά.

Μια θέα από ψηλά

Ο όρος  φωτογραμμετρική μέθοδος αποτύπωσης ίσως να ακούγεται φουτουριστικός. Δεν είναι γιατί χρησιμοποιείται ήδη! Δημοσιογράφοι και παραγωγοί περιεχομένου (φωτογράφοι, κάμεραμάν) χρησιμοποιούν drones και κάμερες για να καταγράψουν μια τοποθεσία ενδιαφέροντος – όπως το σημείο όπου εξελίσσεται μια επικίνδυνη πυρκαγιά κοντά σε δασική έκταση.

Μόλις το βίντεο επιστρέψει στην αίθουσα ειδήσεων, οι συντάκτες γραφικών, οι προγραμματιστές και οι σχεδιαστές μπορούν να το μετατρέψουν σε διαδραστικές τρισδιάστατες αποδόσεις που επιτρέπουν στους αναγνώστες να μπουν μέσα στην ιστορία και να γίνουν μέρος της.

Αφή και αίσθηση!

Και το καλύτερο; Μετά το AR και το VR μακροπρόθεσμα, το 5G θα προσφέρει νέες αισθήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης: αφή και αίσθηση. Μια επανάσταση στον τρόπο που ενημερωνόμαστε. Γιατί πλέον δεν θα καταναλώνουμε πληροφορίες, θα τις ζούμε. Θα γινόμαστε ένα με αυτές. 

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σόνια Χαϊμαντά
Δημοσιογράφος, Διδάσκουσα στο τμήμα Ε-ΜΜΕ του ΕΚΠΑ
Η Σόνια Χαϊμαντά είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος με χρόνια εμπειρίας στον ελληνικό Τύπο. Διδάσκει στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και ειδικεύεται στη διαχείριση επικοινωνιακών κρίσεων. Το 2016 κέρδισε το Βραβείο Μπότση (Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες).

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο