Τηλεργασία: ήρθε για να μείνει

«Ένας άνδρας χωρίς γραφείο περνάει μια απίστευτη δοκιμασία». Η γνωστή φράση του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα χαρακτήριζε ακόμα και μέχρι πέρυσι τον κανόνα του μοντέλου εργασίας. Ένα μοντέλο, που είχε συνδεθεί με την απαραίτητη παρουσία του εργαζόμενου στο γραφείο για συγκεκριμένο ωράριο, μέσα στο οποίο έπρεπε να παράξει συγκεκριμένο έργο. Το κλασικό μοντέλο εργασίας έδειχνε άκαμπτο και στέρεο, παρά κάποιες σποραδικές περιπτώσεις που συνέδεαν την εργασία με την παραγωγικότητα, το αποτέλεσμα και όχι με την ανάγκη παραμονής του εργαζόμενου, 9-5, στο χώρο του γραφείου.

Όλα αυτά μέχρι την Άνοιξη, όταν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έπρεπε να προσαρμοστούν -απότομα στο ξεκίνημα- σε ένα νέο μοντέλο, αυτό της τηλεργασίας. Άλλωστε, η ώριμη πλέον τεχνολογία, η πληθώρα ψηφιακών εργαλείων για απομακρυσμένη συνεργασία και παραγωγικότητα, έδιναν την ευχέρεια για την υιοθέτηση της τηλεργασίας.

Εννιά μήνες μετά το πρώτο κύμα εξάπλωσης του COVID-19, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί σ’ αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Τόσο ώστε 3 στους 4 εργαζόμενους, σύμφωνα με μια πολύ πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, να εμφανίζονται πρόθυμοι να επανεξετάσουν τους τρόπους εργασίας που υπήρχαν πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, μετά από αρκετούς μήνες, δείχνουν πλέον να κατανοούν ότι η εργασία πρέπει να αξιολογείται με βάση το αποτέλεσμα, την επίτευξη στόχων και όχι τις ώρες εργασίας. Μια τάση που αναδείκνυαν και οι πρώτες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, λίγους μόλις μήνες μετά την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των Ευρωπαίων τηλεργάζεται. Πριν από το 2020 γύρω στο 5% των εργαζομένων στην Ευρώπη δούλευε σε μόνιμη βάση από το σπίτι του. Ακόμα λιγότεροι ήταν στη χώρα μας, που σύμφωνα με τη Eurostat κατείχε τη 18η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μέλλον και όπως αυτό προδιαγράφεται, ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, ανάμεσα στο σπίτι και το γραφείο, μοιάζει να είναι η ιδανική λύση. Ένα μοντέλο δηλαδή που θα συνδυάζει την παραγωγικότητα και την καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (που φαίνεται ότι είναι τα συνηθέστερα ευεργετικά χαρακτηριστικά της τηλεργασίας) με τη δημιουργικότητα και την ταχύτερη επίλυση προβλημάτων (που προσφέρει η εργασία στο γραφείο). Χαρακτηριστική ως προς το τελευταίο είναι η γνωστή πλέον φράση του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs, ο οποίος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι ιδέες δεν αναπτύσσονται από email ή το iChat. Η δημιουργικότητα προκύπτει από αυθόρμητα meetings και τυχαίες συναντήσεις στο γραφείο».

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες  συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στις οποίες θα υιοθετηθεί μόνιμη τηλεργασία στο μέλλον. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft προς τους υπαλλήλους της, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία επιτρέπει σε κάποιες από τις ειδικότητες την μόνιμη τηλεργασία, ακόμα και τη μετεγκατάσταση αυτών των υπαλλήλων σε άλλη πόλη ή χώρα από την έδρα του γραφείου που ανήκουν.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο