Τον Απρίλιο του 2021, οι Elize Lutz, 70 ετών και Harrie Dekkers, 67 ετών έγιναν το πρώτο ζευγάρι ευρωπαίων που «μετακόμισε» σε σπίτι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από 3D printer. Το 94 τετραγωνικών μέτρων σπίτι διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και κεντρική είσοδο που ανοίγει με τη χρήση ενός app. Ήταν το πρώτο από τα πέντε σπίτια που κατασκεύασε η Saint- Gobain Weber Beamix στις όχθες του ποταμού Beatrix, κοντά στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.
Στα πρώτα βήματα του 3D printing επικρατούσε η άποψη ότι θα έφερνε μια επανάσταση στην κατασκευή μικρού μεγέθους αντικειμένων. Γρήγορα η άποψη αυτή αναθεωρήθηκε και ήδη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και μεγαλύτερες κατασκευές με την ίδια μέθοδο. Είδαμε γέφυρες, θαλάσσια σκάφη, μοτοσυκλέτες, αλλά και κτίρια, μερικώς ή πλήρως κατασκευασμένα από 3D printer.
Πρόσφατα στο Tabasco του Μεξικό, μια ολόκληρη κοινότητα ξεκίνησε να ζει πλέον κάτω από τη στέγη σπιτιών που είναι φτιαγμένα με την ίδια μέθοδο, αποτελώντας το πρώτο τέτοιο χωριό στον κόσμο. Σχεδόν 200 κατοικίες θα φιλοξενήσουν ένα ολόκληρο χωριό, που μέχρι σήμερα ζούσε σε αυτοσχέδιες κατασκευές. Επόμενο βήμα, ένα σχολείο από 3D printer, μια βιβλιοθήκη, ένα γήπεδο και άλλες υποδομές που θα υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη κοινότητα.
Λίγο βορειότερα από το Μεξικό, στην πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία μαστίζεται από τη στεγαστική κρίση, ετοιμάζεται στην κοιλάδα Coachella μια ακόμα συνοικία από 3D printed κατοικίες. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 η Καλιφόρνια θα χρειαστεί έως και 1,8 εκατομμύρια νέα σπίτια και η μέθοδος του 3D printing έρχεται να επιταχύνει το ρυθμό κατασκευής. Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή, ένας χώρος σχεδόν 40 τ.μ. μπορεί να είναι έτοιμος σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ όπως επισημαίνεται πολύ συχνά, οι 3D printers συνεχίζουν να δουλεύουν όταν οι υπάλληλοι κοιμούνται. Μέσα στο επόμενο διάστημα τα σπίτια θα βγουν προς πώληση για κάθε ενδιαφερόμενο.
Τo 3D printing, λοιπόν, φέρνει την επανάσταση και στην κατασκευή σπιτιών, διαθέτοντας πλήθος πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο. Πρώτο και κύριο είναι η μείωση του χρόνου κατασκευής. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Saint-Gobain Weber Beamix, το σπίτι στο Αϊντχόβεν ήταν έτοιμο σε 120 ώρες, δηλαδή σε 5 ημέρες, χρόνος που φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον που θα χρειαζόταν μια «κανονική κατοικία» για να χτιστεί. Όπως σημείωσε η ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία, το σπίτι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ακόμα πιο σύντομο χρόνο αν οι εργασίες γίνονταν επί τόπου. Επιπρόσθετα, οι μόλις 47 τετραγωνικών κατοικίες στο Μεξικό χρειάστηκαν μόλις μία ημέρα για να ολοκληρωθούν.
Μαζί με την ταχύτητα έρχεται και η εξοικονόμηση υλικών και κατ’ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνεται σημαντικά η ποσότητα τσιμέντου που χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τη μέθοδο του 3D printing μπορεί να επιτευχθεί η χρήση έως και 10 φορές λιγότερων αποβλήτων σε σχέση με μια συμβατική κατασκευή. Επιπλέον, στην Ολλανδία η κατασκευή σπιτιών με τη μέθοδο του 3D printing εξυπηρετεί ένα ακόμη σκοπό, αυτόν της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού σε αυτό το χώρο.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι το 3D printing έρχεται να αλλάξει το τοπίο των κατασκευών. Όσο για το ερώτημα πόσο ανθεκτικά μπορεί να είναι τα σπίτια που βγαίνουν από 3D εκτυπωτή, την απάντηση την έδωσαν οι κατασκευές στο Μεξικό, που πρόσφατα δοκιμάστηκαν από έναν σεισμό της τάξεως των 7,4 ρίχτερ. Κανένα από τα σπίτια δεν παρουσίασε κάποια ζημιά.