Στο ταμείο ενός καταστήματος ο παππούς μετράει τα μετρητά του πριν τα παραδώσει στην υπάλληλο για τα ψώνια που μόλις έκανε. Στο διπλανό ταμείο ένα άτομο νεαρής ηλικίας ακούει μουσική από το iPhone και χωρίς να διακόψει την ψυχαγωγία του περνάει από το POS τη συσκευή του για να πληρώσει. Όπως τόσες και τόσες συνήθειες το smartphone αντικαθιστά και το παραδοσιακό πορτοφόλι και μετατρέπεται στο ψηφιακό πορτοφόλι, που έχουμε πάντοτε μαζί μας. Πλήθος τραπεζών έχουν ήδη βγάλει τις δικές τους εφαρμογές τέτοιου τύπου, όμως στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά και άλλες δυνάμεις, που μέχρι πριν μερικά χρόνια μάλλον δεν θα τις περιμέναμε, αλλάζοντας εντελώς τη σχέση μας με το χρήμα.
Σ’ αυτές τις νέες δυναμικές εισόδους στο πεδίο των e-wallets δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε την Apple και την υπηρεσία που παρουσίασε πριν έξι χρόνια, το Apple Pay. Τι προσφέρει η υπηρεσία της; Τη δυνατότητα πραγματοποίησης -εύκολα, γρήγορα και κυρίως με ασφάλεια- ανέπαφων συναλλαγών σε κάθε POS, από το iPhone, το iPad ακόμα και το Apple Watch, αλλά και την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις ίδιες συσκευές ή τους υπολογιστές της εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να αναζητούμε την τραπεζική μας κάρτα.
Η υπηρεσία Apple Pay λειτουργεί σε όλες τις συσκευές της αμερικανικής εταιρείας, προσφέροντας την ευχέρεια στον κάτοχό τους να συνδέσουν τις τραπεζικές τους κάρτες, περνώντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή Wallet που θα βρουν στο μενού. Μία διαδικασία μερικών μόλις δευτερολέπτων.
Εκτός όμως της άνεσης και της ευκολίας, στην υπηρεσία Apple Pay έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς οι πραγματικοί αριθμοί των καρτών που συνδέονται με το ψηφιακό πορτοφόλι δεν αποθηκεύονται ούτε στο cloud αλλά ούτε και τοπικά στη συσκευή. Αντ’ αυτού, μέσω της τεχνολογίας tokenization, εκχωρείται ένας μοναδικός αριθμός λογαριασμού συσκευής και κάθε συναλλαγή εξουσιοδοτείται με έναν μοναδικό δυναμικό κωδικό ασφαλείας με συγκεκριμένη διάρκεια. Μια διαδικασία που κλείνει το παράθυρο σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιτήδειων να υποκλέψουν τα στοιχεία των καρτών.
Στη χώρα μας είναι η αλήθεια ότι καθυστερήσαμε να δούμε την υπηρεσία Apple Pay, όμως πλέον το ψηφιακό πορτοφόλι της αμερικανικής εταιρείας υποστηρίζεται από ένα αρκετά μεγάλο εύρος καρτών: των παραδοσιακών τραπεζών, των ηλεκτρονικών διεθνών τραπεζών, ακόμα και από κάρτες Ticket Restaurant έχουμε πλέον διαθέσιμες. Ειδικότερα, την ευχέρεια χρήσης της υπηρεσίας έχουν πλέον οι κάτοχοι των καρτών Visa και Mastercard της Alpha Bank (υποστηρίζονται πλήρως και τα προγράμματα πιστότητας της Τράπεζας), οι κάτοχοι καρτών της Viva Wallet, οι χρήστες των Revolut, Ν26 και Monese, όπως επίσης και οι κάτοχοι των καρτών Ticket Restaurant Spendeo της Edenred.
Αφήσαμε τελευταία την υποστήριξη και από τις κάρτες της Curve, η οποία πρακτικά άνοιξε το δρόμο χρήσης της υπηρεσίας στους κατόχους καρτών όλων των ελληνικών τραπεζών, έστω και με έμμεσο τρόπο. Αν δεν το γνωρίζετε, η Curve είναι και αυτή μία ψηφιακή τράπεζα, που μας προμηθεύει με μία δική της κάρτα, την οποία μπορούμε να συνδέσουμε με όλες τις κάρτες στη χώρα μας και να επιλέγουμε μέσω της εφαρμογής της ποια κάρτα θα χρεώνεται για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούμε. Αν λοιπόν είμαστε χρήστες και της Curve, μας παρέχεται πλέον η ελευθερία να χρησιμοποιούμε την υπηρεσία Apple Pay, ανεξάρτητα από την τράπεζα στην οποία έχουμε λογαριασμό.