Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα ζουν στις 40 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου 630 εκατομμύρια άνθρωποι. Αν πάμε πιο μακριά, το 2050 οι προβλέψεις δείχνουν ότι επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν στον αστικό πληθυσμό της γης.
Η αστικοποίηση και η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου είναι μια τάση που δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις. Καταρχάς στις υποδομές των πόλεων, όπως τα δίκτυα μεταφορών και συγκοινωνίας, αλλά και κυρίως στις κατασκευές, όπως και στην αρχιτεκτονική. Τα κτίρια μεγαλώνουν σε ύψος προκειμένου να χωρέσουν περισσότερους ανθρώπους ή λειτουργικούς σκοπούς, γεννώντας με τη σειρά τους νέες προκλήσεις.
Σ’ αυτό το νέο αστικό περιβάλλον, η μετακίνηση από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β στα γιγαντιαία σύγχρονα κτίρια μπορεί να γίνεται με διαφορετικούς τρόπους. Θα μπορούσε να εξελιχθεί το ασανσέρ σε ένα ολιστικό μέσο μετακίνησης; Με τους σημερινούς περιορισμούς με τους οποίους λειτουργεί το ασανσέρ (καλώδια, αποκλειστικά κάθετη κίνηση), αυτός ο ρόλος δεν μπορεί να επιτευχθεί. Όμως, το ασανσέρ του μέλλοντος που παρουσίασε η γερμανική εταιρεία Thyssenkrupp ήρθε για να διώξει αυτούς τους περιορισμούς. Το Multi, όπως το ονομάζει, απομπλέκεται από τα καλώδια και μπορεί να κινείται και οριζόντια, ακόμα και διαγώνια, χάρη στην επαναστατική τεχνολογία που χρησιμοποιεί.

Το πρώτο ασανσέρ πολλαπλών κατευθύνσεων καταργεί τα παραδοσιακά συστήματα ανάρτησης, αξιοποιώντας την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης. Αν σας θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι εκείνη που χρησιμοποιείται στα τρένα υψηλών ταχυτήτων της Ιαπωνίας, όπως επίσης και στο φουτουριστικό project hyperloop. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, ο επαναστατικός σχεδιασμός του Multi επιτρέπει την ενσωμάτωση πολλαπλών καμπινών συνεχούς κίνησης και σε διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα σε ένα κτίριο. Φανταστείτε το δηλαδή σαν ένα δίκτυο μετρό, το οποίο θα λειτουργεί μέσα στη μικρότερη κλίμακα ενός κτιρίου ή ακόμα και μεταξύ διαφορετικών, αν το επιτρέπουν οι υποδομές.
Η ίδια η Thyssenkrupp εκτιμά ότι το Multi θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό πυλώνα για τα έξυπνα κτίρια του μέλλοντος, ανοίγοντας και αρχιτεκτονικές ευκαιρίες. Ο συνδυασμός της ίδιας της τεχνολογίας του Multi, με άλλες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη ή το Internet of Things, το δίκτυο των ανελκυστήρων θα μπορούσε να προβλέπει τις ώρες αιχμής και τη ροή των επιβατών και να προσαρμόζεται ανάλογα. Επιπρόσθετα, το Multi έχει και χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες από αυτές που χρησιμοποιούν τα ασανσέρ που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον Antony Wood, εκτελεστικό διευθυντή του φορέα The Council on Tall Buildings and Urban Habitat το Multi είναι «η μεγαλύτερη εξέλιξη στον κλάδο των ανελκυστήρων από την εφεύρεση του ανελκυστήρα ασφαλείας πριν από περίπου 170 χρόνια». Για σχεδόν δύο αιώνες το ασανσέρ κινούνταν αποκλειστικά σε ένα κάθετο άξονα. Μήπως ήρθε τελικά η ώρα να εφεύρει και νέες κατευθύνσεις;