Το έξυπνο σπίτι είναι και «πράσινο» σπίτι

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισχωρήσει σε πλήθος μικρών και μεγάλων εκφάνσεων της καθημερινότητάς μας. Αναπόφευκτο ήταν ότι θα έμπαινε και στο σπίτι μας, όχι αποσπασματικά και περιστασιακά αλλά με ένα ολιστικό τρόπο, δημιουργώντας την έννοια του έξυπνου σπιτιού. Η ιδέα του smart home δεν είναι καινούρια. Υπάρχει και αναπτύσσεται εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τέτοια που πλέον μπορεί να μας προσφέρει μία πληθώρα αυτοματισμών για να ελέγξουμε σχεδόν το σύνολο της λειτουργίας του σπιτιού μας. Εξίσου σημαντικό είναι ότι ακριβώς λόγω αυτής της εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας το κόστος αυτής της εμπειρίας είναι πλέον προσιτό και δεν επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού. Αντιθέτως, τα οφέλη της δημιουργίας ενός έξυπνου σπιτιού μπορεί να είναι τέτοια που τελικά σε ένα βάθος χρόνου να αποσβέσουν την αρχική μας επένδυση.

Όμως πριν μιλήσουμε για τα οφέλη χρειάζεται να περιγράψουμε έστω και συνοπτικά τι είναι το έξυπνο σπίτι. Με τον όρο αυτό λοιπόν νοείται το σύνολο των έξυπνων συσκευών που διαθέτει ένα σπίτι, που επιτρέπουν την αυτοματοποίηση των λειτουργιών και εργασιών, οι οποίες μέχρι πρότινος γίνονταν αποκλειστικά από το ανθρώπινο χέρι. Ο έλεγχος και η διαχείριση των εργασιών αυτών γίνονται συνήθως από ένα smartphone ή ένα tablet, είτε από το σπίτι είτε από οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο, όπως το γραφείο ή ακόμα και εν κινήσει με το αυτοκίνητό μας.

Πλέον, η εγκατάσταση λύσεων smart home μπορούν να υλοποιηθούν πολύ εύκολα, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία. Από τη στιγμή που μπορούμε να χειριστούμε ένα smartphone, μπορούμε να χειριστούμε και τις λύσεις αυτές. Επιπρόσθετα, το «χτίσιμο» ενός έξυπνου σπιτιού μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, ξεκινώντας από λύσεις που έχουν πολύ προσιτό κόστος και σε μεταγενέστερο χρόνο να τις εμπλουτίζουμε με επιπλέον επιλογές. Έξυπνες λάμπες, θερμοστάτες και οικιακές συσκευές, συστήματα ασφάλειας μέχρι έξυπνες κλειδαριές, είναι μόνο μερικά παραδείγματα τέτοιων λύσεων που προσφέρει πλέον η ψηφιακή τεχνολογία για να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα να μας εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Ναι, ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να είναι και πράσινο σπίτι, παρέχοντας μας τη δυνατότητα να συμβάλλουμε και εμείς με ένα ακόμα τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Θυμήσου πόσες φορές ξέχασες κάποια φώτα αναμμένα ή ακόμα και το θερμοσίφωνα και έφυγες για τη δουλειά. Με ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισής τους μπορείς να τα ελέγχεις από απόσταση και να τα απενεργοποιείς με ένα πάτημα στην οθόνη του smartphone. Έφυγες για ταξίδι, μπορείς να απενεργοποιείς από μία εφαρμογή τις οικιακές συσκευές που δεν χρειάζεται να λειτουργούν και στην επιστροφή σου να τις επανενεργοποιήσεις. Αντίστοιχα, ένα έξυπνο σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού μπορεί να το προγραμματίσεις να λειτουργεί μόνο στα δωμάτια που χρησιμοποιείς ή μόνο όταν είναι τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά, ενώ για το φωτισμό μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση στις λάμπες ανάλογα με την ώρα ή τον φυσικό φωτισμό ή ακόμα και με βάση τα επιθυμητά επίπεδα άνεσης σε συγκεκριμένους χώρους, όπως το σαλόνι, η κουζίνα κ.α.

Μικρές ενέργειες που κάθε μία ξεχωριστά και όλες μαζί συνολικά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και για να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο