Οι νέες τεχνολογίες και η δυνατότητα τους να συνδέσουν κάθε είδος συσκευής με το Internet έχει αλλάξει ριζικά πλήθος αγορών και τις συνήθειες των καταναλωτών. Αντίστοιχες επιπτώσεις και αλλαγές βιώνει ήδη -και θα συνεχίσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον- η ασφαλιστική αγορά. Και το Internet of Things αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτές τις αλλαγές.
Oι πρώιμες ασφαλιστικές πρακτικές, αφορούσαν την μεταφορά φορτίων και έκαναν την εμφάνισή τους κατά τα αρχαία χρόνια. Μέχρι και σήμερα, μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές της ασφάλισης παρέμεναν ίδιες: οι ασφαλιστές έπρεπε να βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα και αναφορές πελατών για τον υπολογισμό του κινδύνου και τον προσδιορισμό των τιμών του ασφαλίστρου. Μια μέθοδος που είχε αρκετές ανακρίβειες.
Εκ του αποτελέσματος, οι καλοί πελάτες πληρώνουν περισσότερα και οι απρόσεκτοι πελάτες λιγότερο από αυτό που τους αναλογεί, η επεξεργασία πιθανών αξιώσεων διαρκεί πολύ χρόνο και δεν είναι λίγα τα περιστατικά απατεώνων που εκμεταλλεύονται το ήδη υπάρχων σύστημα για να κερδίσουν πολλά χρήματα εις βάρος όλων. Αλλά με την έλευση του Internet of Things (IoT), η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται μπροστά σε ένα επαναστατικό μετασχηματισμό.
Το IoT επιτρέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από τον φυσικό κόσμο, ο οποίος παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για βελτίωση της ακρίβειας, μείωση του κόστους και πρόληψη της απάτης. Σε μια έκθεση του 2018, η Lloyds περιέγραφε ορισμένα από τα οφέλη που προσφέρει η ανάπτυξη του IoT στον ασφαλιστικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης κατανόησης των κινδύνων, της αποφυγής των αποτρέψιμων ζημιών, της αντίληψης προτύπων και συμπεριφορών και της δυνατότητας προληπτικής παρακολούθησης.
Χάρη στο IoT, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά και προσωπικά προϊόντα που απαντούν στις ανάγκες των πελατών, θα μειώσουν τις δαπάνες καθώς και τις αποζημιώσεις. Πιο απλά, ο καταναλωτής θα απολαμβάνει πιο προσωποποιημένες και οικονομικές παροχές ασφάλισης και οι εταιρίες θα παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση και προϊόντα, διαθέτοντας καλύτερη γνώση της αγοράς και αναλαμβάνοντας πιο σωστά και ακριβή ρίσκα.
Ήδη, μερικά πρώτα σημάδια είδαμε από τις ασφαλιστικές εταιρίες αυτοκινήτων, οι οποίες στρέφονται προς το IoT για να αναπτύξουν εφαρμογές που βασίζονται στην οδηγική συμπεριφορά του πελάτη (χιλιόμετρα που διανύουν, ταχύτητα που κινούνται κλπ.). User Based ή ακόμα και Behaviour-Based εφαρμογές. Παγκοσμίως, η αξία των συγκεκριμένων ασφαλιστικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 125 δισ. δολάρια το 2027, από τα 24 δισ. που άγγιξε το 2019.
Όμως η εφαρμογή του ΙοΤ δεν περιορίζεται μόνο στο πεδίο της ασφάλισης αυτοκινήτου. Ήδη, drones αξιολογούν ζημιές μετά από φυσικά φαινόμενα, ειδικές, «έξυπνες», συσκευές ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες και τις ασφαλιστικές για πιθανά προβλήματα στις κατοικίες τους (μια διαρροή) πριν επέλθει ένα μεγαλύτερο καταστροφικό γεγονός, πραγματογνώμονες χρησιμοποιούν τα Google glass για να συλλέξουν στοιχεία, έξυπνα βραχιόλια μετρούν την φυσική κατάσταση, μειώνοντας το κόστος ασφάλισης υγείας ανάλογα με το επίπεδο εκγύμναση, ενώ ακόμα και οδοντόβουρτσες αξιολογούν την υγεία των δοντιών. Στα επόμενα χρόνια αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές θα χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο, αλλάζοντας συθέμελα την ασφαλιστική αγορά.
Με τις εφαρμογές του IoT να αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό και νέες τεχνολογίες, όπως το 5G, να ακολουθούν, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή ενός δυναμικού μετασχηματισμού της ασφαλιστικής αγοράς. Το μέλλον της ασφάλισης θα χαρακτηρίζεται από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, τη μόνιμη πρόσβαση σε εφαρμογές για smartphones, τα εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα, τις έξυπνες συσκευές που θα προσφέρουν καλύτερο υπολογισμό του ρίσκου και κατ’ επέκταση καλύτερη στρατηγική των εταιρειών. Συνολικά, μια ασφαλιστική αγορά πιο διαφανή και σίγουρα πιο ευχάριστη για τον τελικό χρήστη.
#BLOG / Life With Tech / Το Internet of Things και το μέλλον της ασφάλισης
Το Internet of Things και το μέλλον της ασφάλισης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο