Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Διάστημα εντείνεται

Σαράντα δύο χρόνια πριν ο Ντόναλντ Κέσλερ, επιστήμονας της NASA, εξέφρασε την εκτίμηση/θεωρία ότι κάποια στιγμή η πυκνότητα αντικειμένων σε ύψη που συνιστούν τη χαμηλή γήινη τροχιά θα γίνει τόσο έντονη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές διαστημικές προσπάθειες. Μια θεωρία γνωστή ως «Σύνδρομο Κέσλερ», που ενδεχομένως και ο ίδιος ο επιστήμονας της NASA ίσως να μην πίστευε ότι τείνει να επαληθευθεί σε λιγότερο από μισό αιώνα από τότε που την εξέφρασε.

Το σενάριο πλέον αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα και οι προειδοποιήσεις ότι βαδίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πολλές. Μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο διεθνής διαστημικός σταθμός, για τρίτη φορά μέσα στο 2020 αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ελιγμό για να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα διαστημικό σκουπίδι, που αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν ένα κομμάτι ενός ιαπωνικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε το 2018. Λίγες ώρες αργότερα, στέλεχος της NASA γνωστοποιούσε το πρόβλημα από το λογαριασμό του στο Twitter.

Οι προειδοποιήσεις συνεχίστηκαν μερικές ημέρες αργότερα, αυτή τη φορά από τον επικεφαλής της Rocket Lab, μία από τις πολλές πλέον ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν μπει στην κούρσα του διαστήματος.

Όπως ανέφερε ο Πίτερ Μπεκ στις δηλώσεις του στο CNN, ο αριθμός των αντικειμένων που βρίσκονται στο Διάστημα αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλος και αυξάνεται συνεχώς, καθιστώντας πιο δύσκολες πλέον τις διαστημικές αποστολές. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το φαινόμενο έχει παίξει η αύξηση των δορυφόρων στη χαμηλή τροχιά της γης. Άλλωστε μόνο η Stralink του γνωστού Έλον Μασκ είχε εγκαταστήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 περίπου 800 δορυφόρους περιμετρικά από τη Γη, ενώ στην πλήρη του έκταση το συγκεκριμένο δίκτυο θα διαθέτει από 12.000 έως 40.000 δορυφόρους! Αριθμός 4,5 φορές μεγαλύτερος από το σύνολο των δορυφόρων που έχει εγκαταστήσει συνολικά η ανθρωπότητα όλα τα χρόνια από τα τέλη της δεκαετίας του 50.

Ομοίως, οι πύραυλοι της Rocket Lab έχουν εγκαταστήσει σε τροχιά ήδη άλλους 55 δορυφόρους (εμπορικούς αλλά και έρευνας), με τον επικεφαλής της να σημειώνει ότι η «κυκλοφοριακή συμφόρηση» που παρατηρείται δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις, με τους διαστημικούς πυραύλους να καλούνται να βρουν ένα ασφαλές «μονοπάτι» προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα.

Σε πιο δραματικό τόνο ήταν και οι εκκλήσεις του Ρότζερ Τόμπσον μηχανικού του οργανισμού Aerospace, που λειτουργεί συμβουλευτικά προς το αμερικανικό κράτος σ’ αυτό το πεδίο. Μιλώντας τη γλώσσα των αριθμών ο κ. Τόμπσον ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια εκτιμάται ότι περισσότεροι από 50.000 επιπλέον δορυφόροι θα είναι σε τροχιά σε υψόμετρο μικρότερο από τα 1000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των δορυφόρων θα αυξάνεται και η πυκνότητά τους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και οι πιθανότητες μίας σύγκρουσης μεταξύ τους. Μία τέτοια σύγκρουση, εκτός του άμεσου κόστους που μπορεί να έχει θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό πρόσθετων διαστημικών σκουπιδιών, εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Άμυνας στις ΗΠΑ παρακολουθεί ήδη περισσότερα από 27.000 ιπτάμενα αντικείμενα, 8.000 εκ των οποίων είναι ανεξέλεγκτα (διαστημικά σκουπίδια) και απειλούν διαστημικές αποστολές, δορυφόρους και ακόμα τον ίδιο το διεθνή διαστημικό σταθμό.

Σενάριο που πριν από επτά χρόνια, μεταφέρθηκε και στις κινηματογραφικές οθόνες, με τη βραβευμένη κινηματογραφική ταινία Gravity και πλέον πλήθος επιστημόνων εκτιμούν ότι δεν απέχουμε πολύ μακριά από το να του δούμε να συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο