To «μαύρο κουτί» της Γης

Μετά τα αεροπλάνα, τα οποία έχουν το δικό τους «μαύρο κουτί» ήρθε και η Γη, η ανθρωπότητα να αποκτήσει το δικό της. Ένα κουτί που προορίζεται να «ζήσει» περισσότερο από τον ίδιο τον άνθρωπο και να παρέχει πολύτιμα δεδομένα σε μελλοντικούς πολιτισμούς στην περίπτωση που ο δικός μας καταρρεύσει, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πριν από αυτό το απευκταίο σενάριο, το μαύρο κουτί της Γης θα αποτελέσει μια χρονοκάψουλα πληροφοριών του ανθρώπου για το κλίμα. Συλλέγοντας και καταγράφοντας συνεχώς δεδομένα, όπως η θερμοκρασία, τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα, τη θερμοκρασία της θάλασσας, τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας, αλλαγές περιβαλλοντικών πολιτικών κ.α. Την παραμικρή δηλαδή πληροφορία που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την κλιματική αλλαγή, αλλά ακόμα και κάθε είδους πληροφορία που προέρχεται από κάποια είδηση ή ένα μήνυμα στα social media και αφορά την υγεία του πλανήτη μας. Οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι θα μπορεί να συλλέξει ένα εξαιρετικό πλούτο δεδομένων για τα επόμενα 30-50 χρόνια.  

«Η ιδέα είναι ότι εάν η ανθρωπότητα συντριβεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για όποιον έχει απομείνει, ώστε να διδαχθεί από αυτήν την εξέλιξη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τζιμ Κέρτις, της εταιρείας Clemenger BBDO, που αποτελεί και έναν από τους οργανισμούς που υποστηρίζουν το έργο Earth’s Black Box.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων που «ανοίγουν» σε περίπτωση ατυχήματος ή άλλου περιστατικού, τα δεδομένα από το Earth’s Black Box, όταν αυτό θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι πάντα ανοικτά για όποιον θέλει να μάθει κάποια πληροφορία για το κλίμα.

Μεγέθους όσο ένα λεωφορείο, το μαύρο κουτί της Γης κατασκευάζεται σε μια απομακρυσμένη πεδιάδα στην Τασμανία και προστατεύεται από χαλύβδινους τοίχους πάχους 75 εκατοστών, έτσι ώστε να είναι απόλυτα προστατευμένο από οποιοδήποτε σενάριο καταστροφής. Στο εσωτερικό του θα λειτουργούν όλοι οι καταγραφείς που θα συλλέγουν τα δεδομένα και οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες, τοποθετημένους στην οροφή της κατασκευής.

Για την ώρα, ο μοναδικός γρίφος για τους επιστήμονες είναι ποιος θα μπορούσε να το ανακαλύψει σε ένα πιθανό σενάριο καταστροφής. «Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποιος ή τι θα βρει το κουτί, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε πως δεν θα έχει καμία χρησιμότητα εκτός κι αν ανακαλυφθεί από κάποιον ή κάτι που είναι έξυπνο, πολιτισμένο, με ικανότητα κατανόησης και ερμηνείας βασικού συμβολισμού», ανέφεραν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες που δημιουργούν το μαύρο κουτί. Με αυτό το σκεπτικό, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές μορφές κωδικοποίησης για την πρόσβαση σε αυτό. Παράλληλα, αναλογικές επιγραφές από χάλυβα με μαθηματικούς συμβολισμούς, θα προσφέρουν τις απαραίτητες οδηγίες για την αποκωδικοποίηση του κουτιού από όποιον το ανακαλύψει.

Οι επιστήμονες βέβαια δεν θέλουν να τελειώσει έτσι η ιστορία μας. «Το πώς θα τελειώσει η ιστορία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι ενέργειες, η αδράνεια και οι αλληλεπιδράσεις σας καταγράφονται τώρα» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο επίσημο site.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο