Το μέλλον της τεχνολογίας 3D Printing

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ευρεία γκάμα εντυπωσιακών μικρών και μεγάλων αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί με την τεχνική του 3D printing. Χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν μία γέφυρα από ατσάλι στο Άμστερνταμ, μία βίλα 400 τ.μ. στην Κίνα, που «χτίστηκε» σε μόλις 45 μέρες, ένα σκάφος, μήκους 7,62 μέτρων, μία μοτοσυκλέτα, το πλαίσιο της οποίας κατασκευάστηκε από έναν τέτοιο εκτυπωτή, ένα βιονικό μάτι καθώς και πολλά ακόμη.

Αν λοιπόν η προηγούμενη δεκαετία ήταν εκείνη των υποσχέσεων και των πρωτότυπων κατασκευών στο 3D printing, η νέα δεκαετία μέχρι και το 2030, αναμένεται να είναι εκείνη στην οποία θα εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις και η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βρει ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών. Η διάδοσή και η ευρεία χρήση της, θα αλλάξουν εντελώς ολόκληρες βιομηχανίες, οικονομίες καθώς και την καθημερινότητά μας. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας, όραμα της οποίας είναι, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, να χτιστούν περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια σπίτια μέθοδο του 3D printing. Παρομοίως και στο Ντουμπάι, όπου υπολογίζεται ότι το 25% των νέων κτιρίων μέχρι το 2030  πρόκειται να κατασκευαστούν με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Δύο μεγαλεπήβολα σχέδια, που αναπόφευκτα πρόκειται να φέρουν ριζική αλλαγή στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αντίστοιχες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα και στον τομέα της της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να επενδύουν σημαντικά ποσά στην τεχνολογία του 3D printing. Στόχος τους είναι να επιταχύνουν τη διαδικασία κατασκευής, να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να κατασκευάζουν ελαφρύτερα αεροσκάφη, με απώτερο σκοπό την μείωση κατανάλωσης καυσίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Boeing Company, η οποία αξιοποιώντας ήδη την τεχνολογία 3D printing, έχει κατασκευάσει αρκετές δεκάδες μέρη αεροσκαφών.

Όμως, η μεγαλύτερη αλλαγή αναμένεται να προέλθει όταν η τεχνολογία 3D printing ενσωματωθεί για την κατασκευή αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, όπως δοχεία τροφίμων και άλλων οικιακών μικροαντικειμένων Μάλιστα, κάποιοι δεν διστάζουν να παρομοιάσουν το χρονικό σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα η τεχνολογία, αντίστοιχα με τα πρώτα στάδια  της πρόσβασης στο Internet, όπου ο χρόνος και η βελτίωση της τεχνολογίας ήταν απαραίτητα για να διευρυνθεί η βάση των χρηστών. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με την τεχνολογία του 3D printing.

Φανταστείτε έναν μεγάλο retailer, τον τρόπο που λειτουργεί η εφοδιαστική του αλυσίδα, τους τεράστιους χώρους αποθήκευσης και logistics, προκειμένου να είναι σε θέση να παραδίδει έγκαιρα τα προϊόντα που αγοράζουν οι διαδικτυακά οι πελάτες του. Με τη διάδοση του 3D printing ο καταναλωτής θα μπαίνει στο αντίστοιχο e-shop, θα παραγγέλνει το αντικείμενο της επιθυμίας του, που θα κατασκευάζεται αμέσως μετά με ένα 3D printer κοντά στην περιοχή του, και θα παραδίδεται σε διάστημα 2-3 ημερών στο σπίτι του. Η παραπάνω διαδικασία, αλλάζει ριζικά το μοντέλο με το οποίο λειτουργούν μέχρι τώρα οι εταιρείες, που προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ζήτηση, πρέπει να διατηρούν ένα μεγάλο stock προϊόντων, μεγάλους χώρους αποθήκευσης και πολύπλοκες διαδικασίες logistics. Στο μέλλον, μέσω της τεχνολογίας 3D printing, αναμένεται να κατασκευάζονται έπιπλα, εργαλεία, συσκευές, ακόμα και πρόσθετα μέλη.

Όσο η τεχνολογία του 3D printing θα γίνεται πιο προσιτή τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα αποκτούν μεγαλύτερη τεχνογνωσία, ανεβάζοντας εκθετικά το δείκτη καινοτομίας στο συγκεκριμένο πεδίο. Καλλιτέχνες και σχεδιαστές θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, με μερικούς ήδη να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας.  Στο μέλλον, εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι μαζικά διαθέσιμη, και απλοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «τυπώνουν» αντικείμενα στο χώρο τους, αγοράζοντας σχέδια από το Internet.

Όσο βαδίζουμε πιο βαθιά στην τρέχουσα δεκαετία τόσο οι εξελίξεις στην τεχνολογία του 3D printing αναμένεται να είναι πιο συναρπαστικές, δημιουργώντας ένα μέλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε σήμερα.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο