Έχουν περάσει σχεδόν 109 χρόνια από την πρώτη εμπορική πτήση μόλις 40 χιλιομέτρων, από την Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα στην Τάμπα. Έναν αιώνα και πλέον μετά η εξέλιξη των αεροπλάνων είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και από τον ένα και μοναδικό επιβάτη εκείνη της πτήσης έφθασαν να μεταφέρουν έως και 4,5 δισεκατομμύρια επιβάτες σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια του 2019, τη χρονιά ρεκόρ μέχρι στιγμής στα αεροπορικά ταξίδια.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάγκη για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και τις απαιτήσεις των επιβατών το μέλλον της αεροπορίας τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να αλλάξει δραστικά σε όλα τα επίπεδα.
Ας δούμε μερικές από τις αλλαγές που αναμένονται:
Αεροπλάνα που κινούνται με υδρογόνο. Η αεροπορία ευθύνεται επί του παρόντος για το 3,6% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ καθώς τα σύγχρονα αεροπλάνα χρησιμοποιούν ως καύσιμο την κηροζίνη. Η ιδέα του υδρογόνου δεν είναι καινούρια (από τα μέσα του 20ου αιώνα έγιναν κάποιες προσπάθειες), όμως πλέον οι προσπάθειες είναι συστηματικές και ο στόχος είναι μέχρι το 2035 να εισέλθουν στην αγορά τα πρώτα επιβατικά αεροπλάνα με αυτήν την καθαρή μορφή ενέργειας.
Νέος σχεδιασμός φτερών. Ένας συνδυασμένος σχεδιασμός πτερυγίων συνδυάζει το φτερό και την άτρακτο σε μια ενιαία μονάδα, έτσι ολόκληρο το αεροσκάφος συμβάλλει στην ανύψωση για την πτήση. Μια νέα ιδέα για τα φτερά Delta – όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο Concorde– τα οποία όμως θα φιλοξενούν καμπίνες επιβατών σε κάθε πλευρά ενός αεροσκάφους σε σχήμα V. H KLM συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ πάνω σε ένα τέτοιο τύπο αεροπλάνου, με τον κωδικό όνομα «Flying V». Αν και εφόσον γίνει πραγματικότητα θα αλλάξει εντελώς και την πτητική εμπειρία, αφού θα αλλάξει εντελώς το οπτικό πεδίο των επιβατών, που θα είναι παρόμοιο με εκείνο των πιλότων.

Αεροταξί. Τα ιπτάμενα μέσα δεν θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον μόνο για τις υπεραστικές ή διεθνείς πτήσεις. Θα χρησιμοποιούνται και για τις τοπικές μεταφορές, αποσυμφορώντας τους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων. Στην ΕΕ το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2025 και ήδη αρκετές εταιρείες είναι στη σειρά για να προσφέρουν ηλεκτρικά αεροταξί για τοπικές μεταφορές. Αρχικά με πιλότο, με ικανότητα μεταφοράς 5-6 επιβατών και ίσως στο μέλλον να ακολουθήσουν και τα αυτόνομα. Ακόμα και στην Ελλάδα έχουν εκπονηθεί φιλόδοξα σχέδια για τη λειτουργία στόλων αεροταξί.
Επιστροφή των υπερηχητικών πτήσεων. Eίκοσι χρόνια μετά τον παροπλισμό του Concorde, τα υπερηχητικά επιβατικά αεροπλάνα επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο και μάλλον απέχουμε μερικά χρόνια από την επιστροφή τους. Ήδη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει συμφωνίες για να αγοράσουν νέα υπερηχητικά αεροσκάφη ελπίζοντας να «επιστρέψουν στις υπερηχητικές ταχύτητες» μέχρι το έτος 2029. Οι αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται για να προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που θα μειώσει κατά πολύ τους χρόνους πτήσης, ιδιαίτερα σε προορισμούς μεγάλων αποστάσεων.
Καλύτερη ψυχαγωγία κατά την πτήση. Οι επιλογές ψυχαγωγίας κατά την πτήση του μέλλοντος θα περιλαμβάνουν περισσότερες οθόνες, περισσότερα παιχνίδια, ακόμη και τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ηλεκτρονικά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πτήσης σας, ενώ κάποιες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης τρόπους για να βελτιώνουν την ευεξία των επιβατών κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Ανάλογη δραστηριότητα βλέπουμε από εταιρείες VR και AR που επιθυμούν επίσης να προσφέρουν στους ταξιδιώτες πιο καθηλωτικές εμπειρίες. Ήδη αεροπορικές εταιρείες έχουν δοκιμάσει VR headsets σε καμπίνες πρώτης κατηγορίας σε επιλεγμένα δρομολόγια.