Το μέλλον των augmented reality γυαλιών

Πολλά χρόνια πριν, οι wearable συσκευές augmented και virtual reality εμφανίζονταν αποκλειστικά σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή video games. Όμως, αυτό άλλαξε την τελευταία δεκαετία, όταν αρκετές εταιρείες άρχισαν να παρουσιάζουν τις δικές τους προτάσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι οι τεχνολογίες AR & VR θα φέρουν την επανάσταση όχι μόνο στις αγορές και την ψυχαγωγία, αλλά και στον τρόπο επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω μας.

Σίγουρα οι πρώτες προσπάθειες, όπως το Oculus ή ακόμα περισσότερο τα Google Glass, προσέφεραν τελικά περιορισμένη εμπειρία και αξία στο χρήστη. Ωστόσο, παρά το μέτριο ξεκίνημα ο πήχης των προσδοκιών για τη συγκεκριμένη αγορά δεν έχει πέσει με τις πιο πρόσφατες έρευνες να εκτιμούν ότι η AR/VR αγορά μέχρι το 2025 μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 162,71 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες, οι δύο τεχνολογίες θα πρέπει να είναι εύχρηστες και να κάνουν απείρως ευκολότερη τη ζωή των χρηστών.

Αυτό υπόσχεται να κάνει πράξη η Innovega, η οποία δημιουργεί φακούς επαφής μιας χρήσης και γυαλιά που παρέχουν εμπειρίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι φακοί επαφής (συνταγογράφησης) φοριούνται συνδυαστικά με τα γυαλιά στα οποία υπάρχει μία οθόνη προβολής. Η τεχνολογία των φακών επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει καθαρά τις προβολές στην οθόνη, χωρίς να χάνει την επαφή/ορατότητα με τον πραγματικό κόσμο.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η πρότασή της δεν είναι αποκλειστικά ένα προϊόν ψυχαγωγίας, σημειώνοντας ότι ασθενείς με προβλήματα όρασης που χρησιμοποίησαν τους φακούς επαφής και τα γυαλιά της πέτυχαν σχεδόν τέλεια όραση (20/20). «Αυτοί οι φακοί θα ωφελήσουν σύντομα όλους, από χρήστες με προβλήματα όρασης έως καταναλωτές που αναζητούν ένα νέο επίπεδο ψυχαγωγίας (και στυλ)» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας. Η Innovega εκτιμά ότι η πρότασή της, εκτός από το γενικό κοινό και ασθενείς με προβλήματα όρασης, έχει εφαρμογή σε κλάδους, όπως οι υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας, ο βιομηχανικός κλάδος, η τηλεϊατρική, τα σπορ και αρκετοί ακόμη. 

Η εταιρεία έχει ήδη κατοχυρώσει τις σχετικές πατέντες (13 συνολικά) για την υλοποίηση των φακών. Μέχρι το τέλος του 2021 η Innovega θα έχει ολοκληρώσει τη δοκιμαστική περίοδο για να προχωρήσει στο εμπορικό προϊόν. Παράλληλα βρίσκεται στη διαδικασία συζητήσεων με γνωστούς κατασκευαστές από το χώρο των οπτικών για την παροχή της άδειας, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Η χρήση των AR γυαλιών αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και με την έλευση του Meta (πρώην Facebook). Το Meta σχεδιάζει να ανοίξει φυσικά καταστήματα στα οποία θα παρουσιάζονται VR και AR συσκευές, κάνοντας με αυτό τον τρόπο το πρώτο βήμα πριν περάσουμε στο metaverse. Μέσα από τα εν λόγω καταστήματα, μελλοντικοί αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις συσκευές που θα χρησιμοποιούνται για αυτόν τον νέο «κόσμο». Μια από αυτές τις συσκευές θα είναι φυσικά και τα AR γυαλιά, τα οποία πιθανότητα θα αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για την μετάβαση στον κόσμο του metaverse.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο