Το μέλλον των κατασκευών είναι ψηφιακό

Ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει τα δομικά στοιχεία των κοινοτήτων μας και -από μια ευρύτερη σκοπιά- αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας. Μπορεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας, οι κατασκευές να πάτησαν ένα φρένο στην ανάπτυξή τους, όμως με το σταδιακό πέρασμα στην κανονικότητα η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη. Η ζήτηση πλέον βαίνει αυξητική και ο κλάδος όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τονώσει την οικονομία, αλλά και να διευκολύνει την ανάπτυξη άλλων βιομηχανιών θέτοντας τα θεμέλια για υποδομές, εγκαταστάσεις και γραφεία επιχειρήσεων και οργανισμών.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα τελευταία χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή, η βιωσιμότητα, η υστέρηση της παραγωγικότητας και η οικονομική πίεση δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στις οποίες οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις τους. Θα μπορούσε η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών να είναι αυτή η απάντηση; Είναι το μέλλον των κατασκευών ψηφιακό;

Ιστορικά, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποτιμήσει τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Υποεπένδυσε στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία, καθώς μόλις το 1,2% των εσόδων του διατίθεται προς αυτήν την κατεύθυνση, έναντι 3,5% που είναι ο μέσος όρος των άλλων βιομηχανιών. Όχι πια, ο κλάδος είναι πλέον έτοιμος να ενσωματώσει ακόμα περισσότερο πλήθος ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η μηχανική μάθηση, η ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση η μοντελοποίηση πληροφοριών κτιρίων (ΒΙΜ) και οι cloud υπηρεσίες.

Αν αναζητάμε ένα εμβληματικό έργο που είναι εφικτό χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία είναι η ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019. Το 2015, επιστήμονες είχαν προχωρήσει στο 3D scanning του καθεδρικού ναού, δημιουργώντας περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δεδομένα (σημεία του ναού). Δημιούργησαν δηλαδή ένα ψηφιακό αντίγραφο υψηλής ανάλυσης, που αποτελεί πλέον ένα σημαντικό οδηγό στην ακριβή χαρτογράφηση του κτιρίου, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να λάβουν λεπτομερείς και προσεκτικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής μιας κατασκευής. Από την επιλογή της τοποθεσίας, έως την παρακολούθησή της για πολλά χρόνια μετά την αποπεράτωση της, μειώνοντας το χρόνο και τις δαπάνες υλοποίησης, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας και την ανθεκτικότητα του έργου στη διάρκεια των χρόνων. Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες επενδύουν σημαντικά στο IoT, δηλαδή σε τεχνολογίες έξυπνων αισθητήρων, ισχυρών ασύρματων δικτύων και συστήματα εντοπισμού τοποθεσίας για τη μετατροπή των εργοταξίων σε ψηφιακούς χώρους εργασίας. Το αποτέλεσμα; Ροή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, αυξημένη ασφάλεια των εργαζομένων και βελτιωμένη εικόνα του εργοταξίου, η οποία επιτρέπει στους υπεύθυνους των έργων να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις μειώνοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κινδύνου.

Προηγμένες τεχνολογίες, όπως το AR και το VR έχουν επίσης βρει τη θέση τους και στον κατασκευαστικό κλάδο. Χάρη στις παραπάνω τεχνολογίες, προσομοιωτές εκπαίδευσης μιμούνται τη φυσική και τις πραγματικές συνθήκες, οθόνες επιτρέπουν στους υπεύθυνους να πραγματοποιούν εικονικούς περιπάτους στο χώρο, ενώ είναι εφικτή η δημιουργία διαδραστικών, λεπτομερών τρισδιάστατων μοντέλων των έργων. Μια κοινή πρακτική είναι ο συνδυασμός VR και AR με το BIM, που επιτρέπει την ψηφιακή αναπαράσταση δομών σε τρισδιάστατη μορφή αντί για τα παραδοσιακά σχεδιαγράμματα, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη απόδοση.

Μπορεί ο κατασκευαστικός κλάδος να καθυστέρησε στην υιοθέτηση της τεχνολογίας, όμως πλέον η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική. Ο κλάδος έχει αντιληφθεί τις εφαρμογές και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες και σπεύδει να ανέβει στο άρμα τους.

print this page

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Σχετικά άρθρα

Scroll to Top
X
Μετάβαση στο περιεχόμενο